Konec všech těchto sýrů v českých obchodech: Už si je nikdy nekoupíme. Kdo se nepředzásobí, ten si už oblíbenou pochoutku nedá

Máte rádi sýry? Pak zbystřete. Jeden z oblíbených druhů je totiž ve velkém ohrožení a dost možná se v budoucnu zcela přestane vyrábět.

i Zdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Sýry patří k oblíbeným potravinám mnoha Čechů. Podle webu Vitalia sní průměrných Čech 14 kilo sýrů ročně, což je skutečně ohromující číslo. Mezi ty nejoblíbenější patří nejen obligátní eidam či gouda, ale také třeba niva, hermelín a camembert. A právě poslední 2 jmenované sýry se možná brzy stanou nedostupným zbožím. Pokud je máte rádi i vy, předzásobte se a pořádně si je ještě užijte.

V čem spočívá ohrožení těchto sýrů?

Hermelín, camembert nebo brie. U všech těchto sýrů lze najít jeden společný rys, kterým je nezaměnitelná plíseň zvaná penicillium camemberti, píše web Kupi. Ta jim dodává charakteristický vzhled a chuť. Zároveň, tato plíseň se v přírodě vůbec nevyskytuje a vzniká pouze kultivací v laboratořích. V poslední době je ale čím dál obtížněji reprodukovatelná.

Jak píše web Český rozhlas, tento problém souvisí s poklesem biodiverzity mezi ušlechtilými plísněmi, na nichž jsou tyto sýry závislé. Podle výzkumníků z Francouzského národního střediska pro vědecký výzkum (CNRS) zde dokonce existuje riziko, že tyto sýry budou v důsledku snižující se diverzity plísní v budoucnu zcela vyřazeny z trhu. Dost možná tak jednou nastane den, kdy už si tyto oblíbené sýry jednoduše nekoupíte.

Jak problém řešit?

Podle výzkumníků by jedním z řešení mohlo být začlenění dalších, příbuzných druhů plísní, které byly v minulosti využívány pro výrobu camembertů. Například penicillium biforme. „Výrobci sýrů si při práci s těmito mikroorganismy neuvědomili, že vybrali jeden druh, který není dlouhodobě udržitelný,“ cituje web Český rozhlas bioložku Jeanne Ropars.

iZdroj fotografie: Nickispeaki/ Creative Commons / CC-BY-SA
Plísňové sýry má v oblibě mnoho Čechů

Další možností by pak mohla být i modrozelená plíseň z populacepenicillium roqueforti. Jak píše web Aktuálně, jedná se o nedávno objevený nový druh. Ať už se ale jako náhrada za tradiční penicillium camemberti použije cokoli, jisté je jedno. Oblíbený camembert či hermelín, jak ho všichni dobře známe, už nikdy nebude takový, jako dřív. Pokud tedy patříte mezi milovníky těchto sýrů, užijte si jich dosyta, dokud jsou ještě k mání.

Máte rádi plísňové sýry? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články