Za špatně nastavená světla na autě hrozí pokuta až 25 000 Kč. Policie řidiče drtí na novém zákoně

Nejen nerozsvícená světla na autě mohou být zdrojem mastné pokuty. Řidiči si mohou připlatit i za nevhodné používání některých druhů osvětlení.

i Zdroj fotografie: The Car Spy/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Povinně rozsvícená světla na autě musí mít při jízdě všichni řidiči v Česku. A to celoročně. Jak připomíná web Novinky, toto pravidlo v tuzemsku začalo platit od července roku 2006. Za nedodržení tohoto nařízení pak motoristům od letoška hrozí pokuta až 1 500 korun, píše web Měšec. Nerozsvícená světla však nejsou jediným případem, kdy českým řidičům hrozí trest související s jejich světly.

Mlhovky jen když je mlha

Častým prohřeškem řidičů bývá nevhodné použití takzvaných mlhovek. Tato světla pomáhají řidičům, aby lépe viděli ve špatných podmínkách jako je právě mlha či třeba intenzivní déšť. Neměli by je však zneužívat, protože tím nepříjemně oslňují protijedoucí řidiče a další účastníky provozu. Za špatné používání mlhovek pak řidičům hrozí sankce až 2 500 korun, jak již dříve upozornily Události247.

Každému řidiči, kdo má na autě takto zapnutá světla, hrozí mastná pokuta. Vyvarujte se tomu, jinak budete mít co do činění s policií

Podobně je to i s nesprávným využíváním dálkových světel. I pouhé probliknutí těmito světly, například za účelem upozornění protijedoucího auta, může řidiče v Česku stát 2 500 korun, psaly Události247. Jediný případ, kdy je toto probliknutí povoleno, je, když hrozí nebezpečí nebo když třeba řidič chce protijedoucí auto upozornit, že mu nesvítí světla, dodává web Autosalon.

Pokuta hrozí i za neoprávněná výstražná světla

Ještě vyšší pokuta než za výše zmíněné přestupky pak hrozí za špatné používání výstražných světel, tedy zapnutí všech 4 blinkrů najednou. Od letošního roku mohou motoristé za tento přestupek dostat na místě pokutu až 1 500 korun, ve správním řízení pak dokonce až 5 tisíc korun. Zákon jejich užití totiž povoluje jen ve specifických případech. Příkladem je upozornění ostatních řidičů na hrozící nebezpečí, zejména v případech rychlého snížení rychlosti či nutnosti okamžitého zastavení.

iZdroj fotografie: The Car Spy / Creative Commons / CC-BY-SA
Nevhodné použití světel může řidiče přijít draho

A až pětkrát tolik může motoristy od letošního roku stát neoprávněné použití výstražných světel, kterými jsou míněny modré či červené majáky. Jak upozorňuje web Měšec, trest za tento přestupek je podle nového zákonu pokutován v rozmezí 7 až 25 tisíc korun a k tomu za to hrozí řidičům zákaz řízení na 4 až 6 měsíců.

Věděli jste, že za špatně používaná světla hrozí takto vysoké pokuty? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články