Za tuhle 10 Kč minci dostanete přes 30 000 Kč. V peněženkách ji má spousta Čechů, nemají o tom ani ponětí

O tom, že u sebe doma nebo dokonce v peněžence můžete mít doslova poklady, jsme informovali už několikrát.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Víte od nás, že vysokou hodnotu má třeba dvacetikoruna, kterou Česká národní banka vydala k výročí 100 let od vzniku republiky. Vydělat se dá také na prodeji sběratelských mincí z roku 2019. Jsou na nich vyobrazeny významné osobnosti z finančního sektoru, a to Alois Rašín, Vilém Pospíšil a Karel Engliš.

Nejen mince mají velkou hodnotu

Víte od nás, že unikátní mohou být také bankovky. Například dvousetkoruna s chybně vytištěným ochranným metalickým proužkem. Namísto nápisu 200 Kč je zde totiž vytištěno Republique du Zaire. Tento unikát přitom vzniknul kvůli chybě německého prodejce kotoučků, u kterého Státní tiskárna cenin nakupovala a který do zásilky s kotoučky jeden s uvedeným nápisem přimíchal. V roce 2022 se „zairovka“ vydražila za 750 tisíc korun.

iZdroj fotografie: Schlaghecken Josef / Creative Commons / CC0
Vzácné mince a bankovky jsou v poslední době velmi žádané

Velkou hodnotu má také desetikoruna, která by vám mohla vydělat pěkné peníze. Byla vyrobená v roce 1993 a prodat se dá až za 30 000 korun, jak upozornil web FinančníArchitekti. Vzácnost této mince spočívá v její omezené výrobě. Před úpravou designu bylo totiž vyraženo přibližně jen 1 000 kusů této specifické varianty, a to z ní dnes dělá velmi vzácný kus. Dobře si tedy zkontrolujte, co máte v peněžence.

Exemplář i za více než půl milionu korun

Ptáte se, jak tato unikátní mince vypadá? Charakteristickým znakem je odlišné provedení symbolu „Kč“ na její rubové straně. Na vzácné variantě jsou iniciály „Kč“ výrazně menší než na standardních mincích. Příčná linie dekoru se dotýká horního okraje písmen „Kč“, ale neprotíná je. Právě to je jemný detail, který je velmi důležitý. Autorem původního návrhu je akademický sochař Ladislav Kozák.

Musíte se okamžitě podívat do peněženky. Pokud tam najdete tuhle 20 Kč minci, máte nárok na 480 000 korun

V dalších ražbách pak už autor upravil písmena „Kč“ tak, aby byla větší. Sběratelé tedy u této mince oceňují nejen uměleckou hodnotu, ale i její historický význam. I když je prodejní cena této mince okolo 30 000 korun, dobře zachovalý exemplář už byl vydražen i za 600 000 korun. Podle expertů se nedá přesně zjistit, kolik těchto raritních desetikorun stále zůstává v oběhu. Desetikoruny jsou v oběhu nahrazovány dříve a častěji v porovnání s jinými mincemi, takže šance na nález pokladu klesají.

Našli jste někdy nějakou vzácnou minci? Podělte se o to s námi v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články