Češi mají do konce srpna 2024 šanci získat od státu až 180 000 Kč. Kdo si včas nepožádá, o peníze navždy přijde

Již za necelé 2 měsíce dojde ke změnám v některých dotačních titulech, které využívá spousta Čechů. Částky se sníží o desítky tisíc korun.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

O tom, že od letošního září bude v Česku zakázané používat k vytápění kotle 1. a 2. emisní třídy, psaly Události247 již dříve. Ačkoli o blížícím se nařízení se ví již několik let, desetitisíce Čechů neekologické kotle stále používají. Jedním z důvodů, proč staré spotřebiče dosud nevyměnili, bývají vysoké finanční náklady, které jsou s tím spojeny a které si mnohé domácnosti nemohou dovolit. Pomoci jim s tím může stát. Peníze, jež jim formou dotace nabízí, však bude v současné výši vyplácet jen do konce srpna.

Lidé mohu na výměnu kotle čerpat velké peníze

Stát lidem na výměnu topného zařízení přispívá dvěma způsoby. Jedná se o program Kotlíková dotace, jež je určen pro nízkopříjmové domácnosti, a Nová zelená úsporám pro ostatní Čechy. Jak však upozorňuje web Peníze, lidé, kteří mají o peníze z těchto dotací zájem, by si o ně měli zažádat co nejdříve. Čas už mají jen do konce srpna, protože potom doznají programy řady změn.

iZdroj fotografie: Olimar/ Creative Commons / CC-BY-SA
Za porušení zákazu používání kotlů 1. a 2. emisní třídy bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun

Jednou z těch nejzásadnějších změn bude snížení celkové výše peněz, jež lidem stát na dotacích bude vyplácet. Ze současných maximálních 180 tisíc korun to bude jen 150 tisíc korun, píše web Novinky. Tato nejvyšší možná částka bude určena na výměnu uhelného kotle za tepelné čerpadlo. U výměny za kotel na biomasu pak příspěvek pro ty nejchudší klesne ze 130 na 110 tisíc korun, u běžných domácností pak pouze na 90 tisíc korun. Češi, jež mají o peníze zájem, by si tak měli pospíšit. Pokud si včas nezažádají, vysoké příspěvky nedostanou.

Kotlíkové dotace skončí

Dotační titul určený pro nízkopříjmové domácnosti nahradí již běžící program Nová zelená úsporám Light. Jak již dříve psaly Události247, stát po vyčerpání všech finančních prostředků 25. června spustil druhou vlnu tohoto programu. A právě ten bude od září sloužit coby náhrada končících kotlíkových dotací.

Od 25. června začne stát Čechům rozdávat peníze. Spousta z nich dostane až čtvrt milionu korun

Zároveň zde však budou i některé změny k lepšímu. Jak dodává server Peníze, stát bude od září lidem nově přispívat na výměnu jakéhokoli kotle na tuhá paliva. Tedy nejen těch z 1. a 2. emisní třídy, ale i těch z 3. až 5. emisní třídy, stojí na webu Nová zelená úsporám. Cílem je motivovat lidi k přechodu na co nejekologičtější způsoby vytápění, jako jsou již zmíněná tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu.

Využili jste či využijete některý ze zmíněných dotačních programů? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články