Šestidenní pracovní týden: Už vešel v platnost. Nově budou muset pondělí až sobota pracovat všichni tito lidé

Možná si někteří z vás ještě pamatují pracovní soboty, kde jsme museli povinně do práce i o víkendu a děti musely do školy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V dnešní době se však zavádí spíše opačný model, a to zkrácení pracovního týdne. Pracovat jen čtyři dny v týdnu místo pěti by se asi líbilo většině lidí. Víte od nás, že už přibývá firem, které tento koncept testují. Uvažovat o něm začínají i některé státy.Zdá se tak, že mnoha zaměstnancům se blýská na lepší časy a čtyřdenní pracovní týden by se pro ně mohl stát realitou.

Stejný model jako v Číně?

Víte od nás, že o této novince uvažují třeba v Polsku. Tamní ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje úpravu pracovního týdne. Jednou z variant je snížení počtu pracovních hodin ze 40 na 35 týdně. Druhou možností, o které mluvila polská ministryně Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková, je zavedení volných pátků, tedy čtyřdenního pracovního týdne. Tento zkrácený týden už zavádějí i některé firmy v České republice.

Čtyřdenní pracovní týden. Nově budou určití lidé v práci o den méně

iZdroj fotografie: Deskmag/ Creative Commons / CC-BY-SA
Některé země testují čtyřdenní pracovní týden

Přesně opačným směrem se však rozhodli jít v Řecku. Od června tam totiž začal platit kontroverzní zákon, který zavádí šestidenní pracovní týden. Odboráři se ale obávají, že původně volitelný šestidenní pracovní týden budou někteří zaměstnavatelé zneužívat. Například jako v Číně, kde se „systém 996“ stal synonymem pro moderní otrokářství. Ve Velké Británii nebo v Itálii pracovní týden spíše zkracují, jak psal web CNN Prima NEWS.

Řekové patří mezi nejvíce pracovité národy

Zaměstnanci v Řecku tak mohou mít legálně druhou práci. Celkem tak mohou pracovat až 13 hodin denně. Za šestý den věnovaný práci dostanou finanční kompenzaci. Zaručený příplatek by se měl pohybovat ve výši 40 procent. Šestidenní pracovní týden je podle webu Greek Reporter na bázi volitelnosti a po domluvě se zaměstnavatelem. Možná vás překvapí, že v rámci Evropské unie patří Řekové mezi národy, které stráví v práci nejvíce času.

Pracovat jenom 4 dny v týdnu chce skoro každý Čech. Brzy se tak možná stane

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nový řecký model pracovního týdne je poměrně kontroverzní

Přelomová novinka prošla velice těsně – pro bylo 158 řeckých zákonodárců ze 300. Nejednoznačná podpora novely pak vedla k několika větším i menším vlnám odporu, píše dále web. Řecko se novinkou snaží bojovat proti práci načerno a nedostatku pracovních sil, vysvětluje web iDnes.

Většinou je šestidenní pracovní týden od pondělí do soboty. V případě, že šestý pracovní den připadne na neděli nebo svátek, budou muset zaměstnavatelé přidat k běžné mzdě 115 procent. „Mám práci, kdy taky mívám volnou jen neděli a i když není manuální, musím říct, že si člověk ten jeden volný den určitě neodpočine,“ popsala Událostem247 paní Hanka z Kroměříže.

Co si o tom všem myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články