Velký pozor na oblíbenou rýži z obchodu. Zjistily se o ní nepěkné věci, nikdo by ji neměl jíst

Rýže patří mezi oblíbené potraviny mnoha Čechů. Ti, kteří si ale koupili tyto výrobky, by je jíst rozhodně neměli.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V poslední době se na českém trhu objevilo hned několik případů, kdy musely supermarkety stahovat ze svých prodejen rýži. Vzhledem k tomu, že trvanlivost této potraviny bývá dlouhá, je možné, že závadné výrobky mají mnozí Češi stále doma.

Tuto rýži by Češi jíst neměli

Závadnou rýži ve svých obchodech nedávno nabízel řetězec Billa. Jak supermarket uvádí na svém webu, jednalo se o 500gramový výrobek Lagris Rýže Basmati, přičemž datum trvanlivost bylo až do 22. listopadu roku 2026. Důvodem stažení byl fakt, že kontroloři v rýži objevili vyšší množství pesticidů, než jaké je povoleno.

Oblíbená značka rýže je extrémně nebezpečná. Prodávala se ve velkém skoro v každém obchodě. Jsou v ní ale škodlivé věci

iZdroj fotografie: IgorCalzone1 / Creative Commons / CC-BY-SA
Závadná rýže se objevila v řetězci Billa

Dalších několik případů týkajících se problematické rýže pak v poslední době zjistili kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Jak inspektoři uvádí na webu Potraviny na pranýři, šlo například o jasmínovou rýži značky MEI TAI ASIA, která se prodávala v královehradeckém obchodě Allnature. Výrobek, jehož datum trvanlivosti je až do konce září příštího roku, byl totiž podle všeho zkažený.

Některé rýže byly napadeny škůdci

Hned v několika případech pak inspektoři v kontrolovaných vzorcích rýže objevili známky po přítomnosti hmyzích škůdců. Konktrétně se jednalo o 800gramové balení loupané rýže, již si mohli koupit zákazníci karlovarské večerky Nguyen La Van. A stejný problém se týkal i loupané rýže prodávané v pražském obchodě Flop Top, uvádí dále web Potraviny na pranýři.

Oblíbená rýže z obchodu je prudce nebezpečná. Kdo ji má doma, nesmí ji jíst. Hrozí vážné zdravotní problémy

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Rýže je v české gastronomii hojně používanou přílohou

Lidé, kteří mají některý z výrobků doma, by ho tak rozhodně neměli jíst a raději by se ho měli zbavit. Nejenže může být konzumace zdraví škodlivá. Zejména v případech, kdy se v rýži našli škůdci, je totiž možné, že by mohli napadnout i další potraviny, jež mají lidé ve spíži.

Jak často při vaření využíváte rýži?

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články