Důchodci platí každý měsíc poplatek za to, že pobírají důchod. Často o tom ani neví. Zjistilo se, jak ho neplatit

Stát dává důchodcům v poslední době pořádně zabrat. Nejen že dostávají přidáno méně, než byli zvyklí, ale musí ještě platit peníze navíc.

i Zdroj fotografie: Česká pošta
                   

Senioři, kteří chtějí dělat věci tak, jak jsou zvyklí a brání se moderním způsobům, to budou mít čím dál těžší. Stát se je totiž zřejmě snaží přimět k tomu, aby se naučili zacházet s moderními technologiemi a ubylo tak práce úředníkům, jak psaly Události247. A jak jinak je k tomu přinutit, než jim prostě ještě sebrat peníze.

Poplatek pomohl a počet příjemců se složenkami klesl

Seniorů, kterým chodí důchody na bankovní účet, jen za minulý rok přibylo okolo 70 000.  Naopak o více než 72 000 ubylo podle České správy sociálního zabezpečení těch, kteří si peníze nechávají posílat poštou. Je to proto, aby ušetřili nějaké peníze. Česká pošta totiž v září zvýšila poplatek za výplatu důchodu v hotovosti z 29 na 35 korun, jak připomíná web Novinky.

Češi budou státu platit poplatek za to, že pobírají důchod. Peníze budou muset odevzdat povinně každý měsíc. Týká se to i vás?

iZdroj fotografie: Depositphotos
Někteří důchodci platí poplatek za to, že pobírají penzi na poště

Protože navíc v červenci zrušila tři stovky poštovních poboček a pro některé seniory už byla jiná pošta daleko, rozhodli se, že to zkusí po novu a založili si bankovní účet. Ukázalo se, že se novinka v podobě zvýšení poplatku osvědčila. Počet příjemců důchodu prostřednictvím složenky se totiž rapidně snížil. I přesto je však stále dost seniorů, kteří se výplaty přes složenku vzdát nechtějí i přesto, že je to stojí peníze navíc.

Jak se poplatku vyhnout a ušetřit stovky korun?

Existují samozřejmě výjimky. Sociální správa hradí poštovní poplatek za lidi, kterým přiznala penzi před rokem 2010 a kteří mají od konce roku 2009 nárok aspoň na jeden důchod, například na pozůstalostní, píší dále Novinky. Těm, kdo mají důchod až od roku 2010, se poplatek strhává každý měsíc přímo z důchodu. Je však samozřejmě způsob, jak se takovému poplatku vyhnout a ročně ušetřit stovky korun.

Češi budou nově platit poplatek za to, že pobírají důchod. Budete muset odevzdat každý měsíc peníze i vy?

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Důchodci si mohou domluvit, aby jim peníze chodili na bankovní účet

Sociální správa těmto lidem doporučuje, aby si jednoduše nechali peníze posílat na bankovní účet. Nebudou pak alespoň muset chodit pravidelně na poštu a výplata nebude ovlivněna například dlouhodobou hospitalizací nebo pobytem v lázních. V případě, že senior z nějakého důvodu vlastní účet nechce, je možné nechat si peníze posílat na účet manžela či manželky, nebo třeba syna či dcery, radí dále Novinky. 

Jak si necháváte posílat důchod vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články