V Česku je už několik měsíců nová bankovka. Její hodnota je astronomická. Setkali jste se s ní už?

O tom, že některé bankovky mohou mít mnohem vyšší hodnotu, než je jejich nominální, vás informujeme poměrně často.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Psali jsme například o několik desítek let starých stokorunách, jejichž hodnota se v ojedinělých případech může vyšplhat i na stovky tisíc korun. Například 1 kus 200korunové bankovky s chybně vytištěným bezpečnostním pruhem, takzvané zairovky, je možné vydražit dokonce i za půl milionu.

Koupí bankovky podpoříte dobrou věc

Letos mají sběratelé další možnost, jak získat platidlo, které může mít za pár let vysokou hodnotu. Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek totiž přišel na trh pamětní list v podobě desetimilionové bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí jeho inaugurace ho vydala společnost VDN Promo ve spolupráci s Nadačním fondem Evy Pavlové. Na ten půjde také výtěžek z prodeje. Pamětní list podle autorů symbolizuje všech deset milionů Čechů, jak psal web iDnes.

Od 5. června 2024 jsou v oběhu extrémně vzácné bankovky. Jedna z nich stojí desítky tisíc Kč

iZdroj fotografie: Wolfmann / Creative Commons / CC-BY-SA
Zmíněnou sběratelskou bankovkou nejde platit

Eva Pavlová založila nadační fond loni v listopadu s cílem podporovat děti a mládež ve vzdělávání a rozvoji, pomáhat samoživitelkám a samoživitelům a zlepšit kvalitu života seniorů. Zároveň chce podpořit mladé lidi v inovativních projektech s pozitivním dopadem na společnost. Celkem bylo vytvořeno deset tisíc bankovek. Pokud byste chtěli pomoci dobré věci, nebo si bankovku koupit jako sběratelský kus, jedna vyjde na 3 500 korun. Na zadní straně bankovky jsou všechna křestní jména, která se vyskytují v České republice.

Unikátní bankovky si lidé mohli koupit již dříve

Jak dále píše iDnes, v minulosti už vyšlo několik pamětních bankovek se známými osobnostmi. Například loni byla vydána bankovka s portrétem zpěvačky Hany Zagorové. Pamětní list vyšel rok po zpěvaččině úmrtí. Této bankovce dominuje zpěvaččin portrét, který je obklopen růžemi. Na rubu je ochranný prvek, a to text z mikropísma, ve kterém jsou vypsány texty z písní Hany Zagorové. Na první české pamětní eurobankovce se objevil Karel Gott.

Máte v peněžence tuto 200 Kč bankovku? Okamžitě si to zkontrolujte, má hodnotu přes 500 000 Kč

iZdroj fotografie: ČNB
V prodeji jsou čas od času například i sběratelské mince

První pamětní stokorunová bankovka byla vydána v roce 2019 k výročí sta let národní měny. Web iDnes popisuje, že na ní byl vyobrazen první československý ministr financí Alois Rašín. Soutěž o nejlepší návrh stokorunové bankovky tehdy vyhrála akademická malířka Eva Hašková. Ke stému výročí československé, respektive české koruny, vydala Česká národní banka také pamětní minci, a to v hodnotě 10 000 korun.

Slyšeli jste už o zmíněné sběratelské bankovce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články