Na pohled běžná dvousetkorunová bankovka má ve skutečnosti hodnotu až 700 000 Kč. Poznávací znamení je na stříbrném proužku

Jen málo bankovek má pro sběratele takovou cenu, jako tato česká dvousetkoruna. Kdo by ji náhodou měl, může pomýšlet na statisícové částky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dvousetkorunová bankovka se nachází v peněženkách spousty lidí. Jen pár z nich má však cenu, která jejich nominální hodnotu dalece převyšuje. Existují totiž bankovky, které kvůli chybě tisku mají pro sběratele hodnotu statisíců korun. Najít je je však v dnešní době už prakticky nemožné.

Tato bankovka má pro sběratele obrovskou cenu

Konkrétně je to dvousetkorunová bankovka z roku 1993. A její příběh je skutečně raritní. Jak již dříve psal web ČT24, tehdy totiž kvůli rozdělení Československa vnikaly nové bankovky. Ochranné stříbrné proužky, které na nich jsou, však pocházely z Německa, kde si podle všeho stejný produkt nechávaly vyrábět i další státy. Jedním z nich byl africký Zair (dnešní Demokratická republika Kongo).

Špatně vytištěná 200 Kč bankovka má hodnotu až 500 000 korun. Poznat se dá snadno podle ochranného proužku

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sběratelé jsou za tuto bankovku ochotni zaplatit statisícové částky

Ve výrobně stříbrných proužků pak evidentně nastala chyba a do Česka byly omylem zaslány právě proužky určené pro africkou zemi. Na omyl se však přišlo až při vytištění několika bankovek, které se již dostaly do oběhu. Jak před 6 lety informoval web ČT24, tehdy se jich mezi sběrateli nacházelo zhruba kolem 30 až 100 kusů.

Cena bankovek je vysoká

Důkazem toho, že tato 31 let stará bankovka je mezi sběrateli mimořádně žádaná, je vysoká cena, kterou jsou za ni ochotni zaplatit. Jak připomínají Události247, v roce 2016 se například vydražila za 160 tisíc korun. Předloni se pak prodala za téměř pětinásobek, a sice 790 tisíc korun, dodává web CNN Prima News. A podle některých odborníků by cena úplně nového kusu ve skvělém stavu mohla šplhat i ke 2 milionům korun, jak již dříve informovaly Události247.

Právě teď je v oběhu raritní 200 Kč bankovka, za kterou se dá získat 100 000 korun na ruku. Poznat se dá velmi snadno

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Dvousetkorunová bankovka může mít obrovskou cenu

Zároveň zmiňme, že se zdaleka nejedná o jedinou 200korunovou bankovku, jejíž hodnota je vyšší než 200 korun. Události247 v minulosti psaly také o bankovce ze série B70. Také tato bankovka je mezi sběrateli žádaná. Její cena může dosahovat klidně i více než 90 tisíc korun, jak se ukázalo v nedávné dražbě.

Našli jste někdy vzácnou bankovku či minci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články