Jedna z nejoblíbenějších pochoutek Čechů masivně zdražuje. Bude ještě hůř, lidé už si začínají dělat velké zásoby

Meziroční nárůst ceny o desítky procent způsobuje, že tato sladkost se pro mnoho Čechů stává čím dál nedostupnější.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

V poslední době zdražuje celá řada potravin. Události247 například psaly o másle či zelí. Anebo čokoládě. Cena této oblíbené pochoutky roste již řadu měsíců. A zdá se, že v blízké době se na tom nic nezmění a bude hůř. Těm, kteří ji mají rádi tak nejspíš nezbude, než si za ni připlatit. A pokud na ni narazí ve slevě, pak si raději udělat zásoby.

Čokoláda zdražuje šíleným tempem

Jen za poslední rok narostly ceny až o desítky korun. Například 100gramová Milka meziročně zdražila o 16 procent, 170gramová Studentská pečeť pak dokonce o 47 procent, píše web iDnes. Češi tak aktuálně v obchodech mohou narazit například na zmíněnou Studentskou pečeť s cenovkou 140 korun, jak nedávno psaly Události247.

Nová cena čokolády v obchodech: Za jedinou tabulku zaplatíme 140 Kč. Buď zaplatíme, nebo ji musíme oželet

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel/ Creative Commons / CC-BY-SA
Čokoláda se pro řadu lidí stává cenově méně dostupnou

Tento rostoucí trend má přímou souvislost s vývojem ceny kakaa. To na světové burze setrvale zdražuje a pokořuje historické rekordy. Například letos na jaře web CNN Prima News informoval, že cena tuny kakaa se přehoupla už přes 230 tisíc dolarů. Jen pro představu, ještě v létě roku 2022 cena byla jen 53 tisíc dolarů, tedy méně než čtvrtinová.

Růst cen ještě nekončí

Důvodem toho, že kakao takto prudce zdražuje, je především kombinace jeho nedostatku a vysoké poptávky. Pěstitelé kakaovníků se totiž v posledních letech potýkají s nepříznivým počasím, kvůli čemuž mají špatné úrody. Zároveň situaci ovlivňuje ještě další faktor. Jak píše web Novinky, afričtí farmáři, kteří pěstují převážnou část světových kakaovníků, patří mezi špatně placené pracovníky, což vede k tomu, že se snižuje počet lidí, kteří se tomuto zaměstnání věnují.

Čokoláda bude nově jen pro bohaté. Ostatní ji musí oželet, ceny totiž budou naprosto brutální

iZdroj fotografie: Simon A. Eugster / Creative Commons / CC-BY-SA
Do Vánoc by cena čokolády mohla vzrůst až o pětinu

V blízké době se tak očekává, že cena čokolády nadále poroste. A to rozhodně ne málo. Třeba podle zakladatele české čokoládovny Ajala Filipa Teplého se může jednat o zdražení okolo 20 procent, jak řekl pro server Novinky. To by například u zmíněné Studentské pečeti znamenalo, že by se její cena mohla vyškrábat třeba až na 168 korun za 170gramovou tabulku.  

Pozorujete v obchodech zdražování čokolády?

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články