Zákaz vlastnit auto: Nápad, který řidiče zvedá ze židle. Kdy začne platit?

Více než polovina lidí v České republice vlastní řidičské oprávnění. Je však potřeba počítat s tím, že ne všichni opravdu jezdí.

i Zdroj fotografie: Rotimi8/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Čeští řidiči prostě stárnou a mladých lidí do 25 let za volantem ubývá. Zatímco v roce 2014 vlastnilo řidičský průkaz asi 68 procent všech lidí od 18 do 25 let, nyní je to necelých 61 procent. Jak zjistil web Aktuálně, průměrný věk držitele řidičáku je oproti roku 2014 o tři roky vyšší, a to přes 48 let.

Řidičák má v Česku více než polovina lidí

Podle Ústředního automotoklubu ČR se situace změní v dalších letech, kdy budou do věku 18 let dorůstat nejsilnější populační ročníky. Celkový počet řidičů v Česku se snížil od roku 2014 asi o procento na 6,03 milionu, píše dále web. V roce 2014 bylo v Česku mezi 18 a 25 lety dohromady 678 805 lidí s řidičským průkazem. Letos k polovině srpna to bylo 506 698 lidí. Každého řidiče čeká nejpozději v den jeho 65. narozenin zdravotní prohlídka.

Policie začne lidem brát řidičské oprávnění na doživotí. Stačí udělat jednu chybu a už si nikdy nesednete za volant

iZdroj fotografie: Depositphotos
Osobních aut je v Česku přes 6 milionů

Některé domácnosti v dnešní době mají dvě a více aut, což způsobuje problémy nejen s jejich parkováním, ale také s ekologií. I proto se Evropská unie snaží vytvořit na starém kontinentu vozový park elektromobilů. Ani to však není řešení v době, kdy je elektrická energie drahá a může hrozit i její nedostatek. Přesto se nabízí jedna možnost, jak se dostat z této zapeklité situace, a to prostě vlastnictví automobilů zakázat, jak upozornil již dříve web AutoŽivě. Lidé by tak využívali spíše kola, koloběžky a další sdílenou dopravu.

Ceny pohonných hmot jdou opět nahoru

Víte od nás, že pokud by v budoucnu byla pouze auta na elektřinu, bude také nutné vyřešit jejich nabíjení. Přesto však není možnost zákazu vlastnictví automobilů na naftu zcela vyloučena, i když v Česku zatím nikdo s takovým nápadem oficiálně nepřišel a jde jen o hypotézu. Naopak ve Velké Británii se tímto tématem zabývali velmi intenzivně. V souvislosti se snahou dosáhnout v roce 2050 úplné uhlíkové neutrality se tam objevil návrh, který prosazoval ukončení možnosti osobního vlastnictví aut.

Velká změna pro všechny majitele řidičských průkazů. EU už o tom rozhodla, musíme se přizpůsobit

iZdroj fotografie: Martin Strachoň/ Creative Commons / CC-BY-SA
Každodenně řídí auto stovky tisíc lidí po celém Česku

I když k tomu nakonec nedošlo, není vyloučeno, že se v budoucnu tato možnost opět objeví. Pravděpodobné by to mohlo být i z důvodu zvyšujících se cen pohonných hmot. Po zářijovém propadu, kdy se na českých benzínkách tankovalo v průměru za 35,27 koruny za litr, už jde cena opět směrem nahoru. Od začátku měsíce benzín podražil z 35,15 na 35,65 koruny na litr. U nafty je pak nárůst o 72 haléřů, ze 33,46 na 34,18 koruny, píše web TN. Menší poptávka z důvodu nemožnosti vlastnit auto by rozhodně s cenami zahýbala výrazně směrem dolů.

Co si o podobném nápadu myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články