5 000 Kč bonus pro všechny důchodce: Něco, co tady už dlouho nebylo

Peníze pro seniory jsou často skloňovaným tématem. Současná vláda k nim totiž není tak štědrá, jako byla ta minulá.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Víte od nás, že vláda schválila od ledna 2024 zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu. Získat ho navíc v některých případech mohou nejen starobní důchodci, ale i ti, kteří pobírají invalidní nebo vdovský důchod. Aby tuto každoměsíční odměnu dostávali, musí však splnit určité podmínky. Psali jsme o tom už v minulosti na Událostech247.

Peníze dostali jako podporu proti stresu

Speciální příspěvek je určen pro ty, kteří byli účastníky odboje, květnového povstání v roce 1945 nebo soudní či mimosoudní rehabilitace. Nárok na něj pak mohou mít i vdovy či vdovci po těchto osobách. Pro osoby ve starobním a invalidním důchodu činí tento zvláštní příspěvek v letošním roce 2 816 korun měsíčně. Pro již zmíněné vdovce a vdovy je stanoven zvlášť a činí 1 408 korun každý měsíc.

Velká změna v důchodech: Od října 2024 se pro Čechy zhorší podmínky. Bude to platit pro všechny bez výjimky

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
V minulých letech dostávali důchodci štědré příspěvky

V říjnu 2021 Sněmovna schválila jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 5000 korun. Peníze jim pak byly vyplaceny v prosinci, jak psal web CNN Prima News. Senioři podle premiéra Andreje Babiše i ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové zažívali během koronavirové krize největší stres a měli to v začátku pandemie velmi těžké. Proto si podle nich zasloužili takzvané rouškovné.

Senioři, i ti budoucí, to nebudou mít lehké

Vláda premiéra Petra Fialy k seniorům už tak štědrá není a ani nebude. Na podobný jednorázový příspěvek tedy mohou rovnou zapomenout. Kabinet se totiž rozhodl, že se vládní rozpočet pokusí dostat do kladných čísel. Výpočet nových penzí by se měl snižovat mezi lety 2026 a 2035. Díky valorizacím sice nadále porostou, ale méně než dnes, píše web Novinky. Započítávat by se měla postupně každý rok menší část výdělku.

Důchod 2025: Jak vysoký bude a kdo všechno dostane přidáno? Přinášíme odpovědi

iZdroj fotografie: Policie ČR
Důchodci se musí v posledních letech vyrovnávat s celou řadou změn

Lidé budou navíc v budoucnu odcházet do starobního důchodu nejpozději v 67 letech věku, jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Horní limit má podle něj zavést poslanecká úprava vládní reformy penzí, která počítá s prodlužováním věku odchodu do penze i po 65 letech v návaznosti na prodlužování průměrného věku dožití. Jak připomíná web SeznamZprávy, důchodovou reformu schválila vláda na konci letošního dubna.

Uvítali byste podobný příspěvek i v dnešní době?

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články