Máslo je oblíbenou potravinou spousty Čechů. Řada z nich si bez něj vaření či pečení ani neumí představit.
Ceny másla jsou v posledních týdnech rekordně vysoko. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že kilogram másla tento měsíc stojí 275 korun, což v přepočtu na běžnou kostku o 250 gramech činí asi 69 korun. Oproti září se cena zvýšila o 11 procent, ve srovnání s loňskem pak až o 34 procent.
Každý Čech spotřebuje za rok 5 kilogramů másla
Jedním z důvodů zdražování másla ale i dalších mléčných výrobků je podle expertů pokles produkce mléka kvůli horkému létu a také jeho rostoucí výkupní cena. Průměrná celoroční cena mléka v roce 2023 byla jedenáct korun za litr. Letos v lednu začínala na 10,79 koruny za litr a nyní je na 11,44 koruny za litr, jak píše web Aktuálně. Je tedy logické, že se většina lidí snaží máslo kupovat levněji v různých akcích.
Jak již dříve informoval web Lidovky, Češi v průměru sní 5 až 5,5 kilogramů másla ročně. V přepočtu na dny pak průměrné množství činí 15 gramů denně. Ne každá kostka másla, kterou lidé v obchodech koupí, je kvalitní. Víte od nás, že dobré máslo musí splňovat řadu kritérií. Tím nejzákladnějším je obsah mléčného tuku. Jak píše web dTest, v másle ho musí být mezi 80 až 90 procenty. Nejčastější hodnota u másel běžně nabízených v obchodech je pak 82 procent.
Jak poznat, že je máslo lepší vyhodit?
Státní zemědělská a potravinářská inspekce třeba již dříve zakázala společnosti Tesco prodej dvou druhů másla z Belgie. Výrobky totiž byly klamavě označeny jako „čerstvé máslo“, ačkoli jejich parametry tomu neodpovídaly. Kromě toho pak bývá u másel častým problémem vyšší množství vody, než jaké je povoleno, jak píše web Potraviny na pranýři. Někdy však obchodní řetězce másla dávají do akce především proto, aby se jich rychle zbavily.
Tato másla mohou být ve velkých akcích klidně i rok stará a různě zamrazovaná a rozmrazovaná. Snadno se tak může stát, že si domů přinesete produkt, jehož chuť už nebude taková, jaká by měla být. Říkáte si, jak rizikové máslo poznat? Jak píše web TN, žluklé máslo zapáchá a je zkažené. To má přitom v případě konzumace negativní vliv nejen na jeho chuť, ale také na lidské zdraví. Pokud tedy máte takové máslo z akce třeba v mrazáku, okamžitě ho vyhoďte.