Až o desítky procent meziročně roste cena této důležité potraviny, jež je nedílnou součástí jídelníčku mnoha Čechů.
I po odeznění nejhorší inflační vlny mnohé potraviny nadále zdražují. Jak píše server iDnes, meziročně šly v listopadu nahoru třeba ceny vajec, mléka nebo sýrů. A již delší dobu zdražuje také další klíčová potravina, a sice máslo. Jeho cena má navíc do Vánoc nadále stoupat, takže mnozí už si raději dělají zásoby.
Potravina, na kterou mnozí Češi nedají dopustit
Přestože spotřeba másla v posledních letech mezi Čechy klesá, stále jde o jednu ze základních potravin, kterou mnozí konzumují prakticky denně. Jak píše web Novinky, loni snědl každý Čech v průměru 4,9 kilogramu másla. V poslední době si za tuto pochoutku však lidé musí připlatit.
Jak nedávno informovaly Události247, listopadový meziroční nárůst ceny másla činil 35 procent. V obchodech se tak tato potravina prodávala i za více než 70 korun za 250gramovou kostku. To je přitom pro mnoho Čechů již téměř neúnosná cena, zejména pak v době před Vánoci, kdy je spotřeba másla kvůli pečení cukroví větší.
Příčin zdražování je několik
Jedním z důvodů takto vysokých cen má být podle zemědělců fakt, že kvůli horkému létu krávy produkovaly méně mléka, které navíc není tak tučné, jak bývalo. V důsledku toho je tohoto živočišného tuku, z nějž se máslo vyrábí, nedostatek, a to žene cenu nahoru. Příčin, proč tato potravina zdražuje, je však vícero.
Podle ředitele mlékáren Lactalis Michala Brady pak k tomuto vývoji přispívá i nemoc modrého jazyka, jak řekl pro web Seznam Zprávy. Jedná se o onemocnění, kvůli kterému mohou krávy dávat až o 10 procent mléka méně, což nepoměr mezi nabídkou a poptávkou nadále zvyšuje. A podle všeho pak půjde cena másla ještě nahoru. Dříve než po Vánocích tak zlevnění nejspíš čekat nelze.