Češi už toho mají dost. Klíčová potravina se teď prodává za rekordní cenu, nikdy nebyla dražší

Jedna z nejoblíbenějších a nejkupovanějších potravin na světě se v Česku prodává za rekordní cenu. Není divu, že toho zákazníci už mají dost.

i Zdroj fotografie: Silar / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Vejce byla dlouho považována za dostupný zdroj bílkovin, ale v posledních letech jejich cena dramaticky vzrostla. Zatímco před čtyřmi lety stálo jedno vajíčko asi dvě koruny, dnes cena jednoho vejce dosahuje až sedmi korun. Plato třiceti vajec se bez slevy dá v obchodech pořídit většinou za 200 korun. Vysoké ceny se pak nejvíce projevují před Vánocemi a Velikonocemi, kdy se peče ostošest. Přitom 20 let zpět se dalo 10 vajec pořídit za 23 korun. Informoval o tom web CNN.

Vejce jsou stále dražší

Jedním z hlavních důvodů současného zdražení je ptačí chřipka, která zasáhla nejen Česko, ale i okolní státy jako Polsko, Německo či Maďarsko. Kvůli epidemii jsou farmy nuceny likvidovat velké množství drůbeže, což způsobuje pokles nabídky a tím i růst cen. Přestože lidé stále více preferují vejce z volných chovů nebo ekologické produkce, situaci komplikuje i přechod na nové standardy chovu slepic.

Ceny potravin jsou nehorázné, prodejci si chtějí na Češích jenom namastit kapsy. Vejce budou už brzy jenom výsadou bohatých

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Cena vajec neustále roste, dnes jedno vejce vychází i na 7 Kč

V České republice už není možné koupit vajíčka z klecových chovů, protože prodej těchto produktů byl postupně ukončen a od roku 2027 bude tento způsob chovu zcela zakázán zákonem na ochranu zvířat. Tento krok je považován za přínosný z hlediska etiky, ale vyvolává obavy mezi chovateli. Pokud by zákaz nebyl zaveden plošně po celé Evropské unii, mohli by čeští producenti ztratit konkurenceschopnost vůči dovozům z jiných zemí, kde by klecové chovy zůstaly povolené.

Co bude dál

Zatímco v roce 2023 stála desítka vajec v průměru 55 korun, letos se může cena vyšplhat až na 100 korun v závislosti na kvalitě a původu. Cenu vajec samozřejmě určuje i jejich kvalita, a ta zase závisí na způsobu chovu. Biochovy, kde mají slepice volný přístup na čerstvý vzduch a jsou krmeny přirozenou stravou bez chemických přísad, produkují vejce s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Kvalitní vejce plná minerálů pak poznáte podle tmavosti jeho žloutku.

Pozor, tyto potraviny v roce 2025 výrazně zdraží. Káva, máslo i vejce budou už jen pro bohaté

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Vejce se letos prodávají za historicky nejvyšší cenu

Nejlepší podmínky mají nosnice ve volném výběhu nebo biochovech, kde se mohou pohybovat venku na čerstvém vzduchu. Tato vajíčka jsou sice dražší, ale výživově hodnotnější a chuťově lepší. Přestože ceny vajec rostou, odborníci apelují na spotřebitele, aby zvážili kvalitu a původ vajec, která kupují. Zdravější a etičtější chovy mají nejen přínos pro zvířata, ale i pro samotné zákazníky, kteří chtějí kvalitní potraviny.

Co si o stávající ceně vajec myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články