EU rozhodla: V některých potravinách v Česku budou červi. Larvy potemníka moučného dostaly zelenou

To, čeho se mnozí obávali, se stává skutečností. Evropská unie dala zelenou používání červů v potravinách, brzy je budeme mít i v Česku.

i Zdroj fotografie: Antoshananarivo/ Creative Commons / CC BY
                   

V roce 2023 vám redakce Událostí247 podala informace o tom, že se v potravině oblíbeného řetězce v Česku nacházeli červi. Když se něco takového stane, většina lidí začne cítit znechucení, a není divu – červy mnozí vnímají jako nechutné a odpuzující živočichy. Teď si ale představte, že byste je měli v téměř každém jídle. Něco takového se v budoucnu skutečně může stát, Evropská unie totiž schválila přidávání prášku z larev potemníka moučného do potravin.

Červi v potravinách

Dlouho se zdálo, že jde jen o teoretickou debatu, která nikdy nedojde realizace. Jenže nyní je jasné, že s tímto trendem je třeba počítat. Evropská unie se totiž rozhodla zaměřit na potraviny, a výsledkem je opatření, které vyvolává velkou diskusi. Redakce Událostí247 se z webu Evropské komise dočetla, že jednou z novinek je oficiální schválení používání larev potemníka moučného v potravinářství. V tomto případě ve formě prášku, který je ošetřený UV zářením.

Cena klíčové potraviny letí strmě nahoru. Češi už si dělají hromadně zásoby, je to zlé

iZdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC-BY-SA
Evropská unie schválila přidávání prášku z larev potemníka moučného do potravin

Redakce Událostí247 se na webu EU News dočetla, že hmyzu bude v potravinách jen přibývat. Tento krok je motivován nejen rostoucí poptávkou po potravinách, ale také klesajícími zemědělskými výnosy. Právě hmyz by měl v potravinách fungovat jako alternativní zdroj bílkovin. Každý kousek hmyzu samozřejmě musí projít schválením Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), už teď ale můžeme očekávat, že se v našich potravinách bude hmyz vyskytovat běžně.

Na světě existuje přinejmenším 2 000 druhů jedlého hmyzu, EU jich však chce využívat zatím pouze čtyři. Jedná se o zmíněného potemníka moučného, saranče stěhovavé, cvrčka domácího a potemníka stájového.

Bude jich jen přibývat

Podle EU je konzumace hmyzu prospěšná, a to nejen pro zdraví, ale také pro životní prostředí a živobytí. Zároveň také začlenění hmyzu do potravin přispěje pozitivně k cílům Green Dealu. V budoucnu tedy můžeme očekávat nejen navýšení počtu druhů hmyzu, který se v potravinách bude objevovat, ale také nárůst počtu samotných potravin, které hmyz budou obsahovat.

Češi už toho mají dost. Klíčová potravina se teď prodává za rekordní cenu, nikdy nebyla dražší

iZdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC-BY-SA
Hmyzu v potravinách bude v budoucnu jen přibývat

Prášek z larev potemníka můžeme v budoucnu očekávat například v pečivu, těstovinách, mléčných výrobcích nebo kompotech. Bát se však nemusíte, rozhodně to neznamená, že bude ve všech druzích potravin a že se mu nevyhnete. Ba naopak – každá potravina obsahující například prášek z potemníka musí na svém obalu o jeho obsahu informovat. V budoucnu by tyto potraviny mohly být i označovány speciální značkou, takže pokud nejste příznivcem hmyzu v potravinách, snadno poznáte, kterým se máte vyhnout.

Co si o tom myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články