O tom, že se v poslední době množí záchyty nebezpečných potravin, které odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, na Událostech247 informujeme pravidelně.
Nebezpečné pro lidské zdraví navíc mohou být i potraviny, které by většina z nás zařadila do zdravé výživy. Psali jsme například o tom, že řetězec Albert musel stáhnout z prodeje oblíbená slunečnicová semínka vlastní značky. Chuť a vůně těchto slunečnicových semínek totiž byly netypické, cizí, nahořklé a žluklé.
Tento guláš si raději nedávejte
Zbystřit by teď měli všichni zákazníci, kteří si v obchodech občas kupují hotová jídla. Státní veterinární správa (SVS) totiž nedávno upozornila na hned dva takové závadné masné produkty od Českých výrobců. Jak Události247 dohledaly v tiskové zprávě, k jejich výrobě bylo podle informací od zahraničních dozorových orgánů, použito vepřové maso, ve kterém byly zjištěn nadlimitní obsah veterinárního léčiva benzimidazolu.
I když obsažené množství léku nepředstavuje bezprostřední ohrožení pro zdraví spotřebitelů, nesplňuje legislativní limity, tudíž pro někoho může být čistě teoreticky potravina nebezpečná. Stažené potraviny budou pak neškodně zlikvidovány. Závadné maso se dostalo do výrobků BILLA Ready Gulášové polévky s brambory 400 gramů od výrobce Slovácká Fruta s datem použitelnosti 18. 2. 2025 a do Segedínského guláše Easy cup 400 gramů od výrobce Hamé s datem použitelnosti 13. 1. 2027.
Spotřeba masa v Česku stoupá
Závadnou polévku mohli zákazníci koupit v Bille. Guláš prodávali v Globusu nebo Tempu Hlučín. Spotřebitelé, kteří mají jeden z uvedených produktů doma, by ho neměli konzumovat. Výrobky mohou vrátit v místě prodeje. Redakce Událostí247 zjišťovala, kolik jídla Češi ročně vlastně snědí. Ve zprávě Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsme dohledali, že v období 1950 až 2022 byla průměrná celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele a rok 750 kilogramů.
Méně než 700 kilogramů na obyvatele připadlo v letech 1959, 1961, 1962 a 1965. Hranice spotřeby 800 kilogramů byla překonána pouze v letech 1989, 2020 a 2021. Zvyšuje se také spotřeba masa. Například v roce 2020 ho snědl průměrný Čech za rok 80 kilogramů. „S tím souhlasím, mám doma tři chlapy a maso vařím každý den,“ řekla Událostem247 paní Hanka M. z Kolína. Nejvíce nám chutná maso kuřecí, následuje vepřové a nakonec hovězí. Toho sníme podle ČSÚ asi jen okolo 8 kilogramů za rok.
Koupili jste si jeden z výše zmíněných výrobků?


