V Česku se už delší dobu prodávají nekvalitní másla ze zahraničí. Jde většinou o více než rok staré kusy, které byly rozmrazeny a znovu poslány do prodeje.
Ceny potravin rostou neustále nahoru, ale že by tomu odpovídala kvalita, to se bohužel říct nedá. Co se másla týká, redakce Událostí247 vás o jeho nekvalitním zpracování informovala již v roce 2022. Každopádně informace o jeho nízké kvalitě se začaly objevovat už léta předtím. V prodejnách se čas od času objeví kusy, které jsou zmrazené a často i více než rok staré. Jak je poznat a vyhnout se jejich nákupu?
V Česku se prodávají nekvalitní másla
Máslo patří mezi základní potraviny, u kterých se bohužel v posledních letech značně zvyšuje cena. Redakce Událostí247 zjistila, že jen cena mléka se za poslední rok zvedla téměř o 3 Kč. Ještě větší růst cen zažil obyčejný chléb, jehož cena v průběhu posledních tří let vzrostla o neuvěřitelných 15 Kč. No a pak je tu máslo. Za kilogram bychom v březnu roku 2024 zaplatili 165,9 Kč. Dnes je jeho cena téměř o 80 Kč vyšší, a to 244,3 Kč za kilogram.
Člověk by si řekl, že když už musí za základní potraviny platit tolik peněz, musí tomu odpovídat i jejich kvalita. Bohužel tak tomu úplně není. Už v roce 2021 se začaly v Česku objevovat informace o nekvalitních máslech z ciziny, která byla zmrazena a následně se opět i po roce dostala zpět do prodeje. Podle mluvčího Zemědělského svazu Vladimíra Píchy se některá z nečerstvých másel stále objevují v českých obchodech, protože se jejich zásoby uvolňují postupně.
Co se pak čerstvých másel týká, na ta už v Česku téměř nenarazíte. Podle vyhlášky č. 77/2003 Sb., stanovující požadavky pro mléčné výrobky, jedlé tuky a oleje, se za čerstvé máslo může označovat pouze to, které má dobu spotřeby maximálně dvacet dnů od výroby. Místo nich tak máme v Česku stará zamrazená másla, jejichž kvalita je žalostná.
Jak poznat nekvalitní máslo
Máslo je v dnešní době tak extrémně drahé, že někteří raději čekají na vysoké slevy, aby si ho pořídili za přijatelnou částku. Právě nízké ceny však mohou být jedním z indikátorů toho, že daný kousek másla je nekvalitní. Jak tvrdí mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová, pokud je obyčejné máslo výrazně levnější, například o polovinu, pravděpodobně se jedná o zmrazený kus z hmotných rezerv.
Dalším indikátorem je jeho původ – taková másla ve většině případů pocházejí ze zahraničí, často pak z Polska, Německa či Belgie. Pokud nechcete utrácet peníze za nekvalitní výrobky, je důležité sledovat jejich složení, původ a také cenu. Raději než platit za nekvalitní máslo se vyplatí pořídit si kvalitní kousek, který většinou vyjde na dvě až tři desítky korun více.
Jak často kupujete v obchodech máslo?


