Necháváte maso zamražené v mrazáku? Možná o tom nevíte, ale hrozí kvůli tomu problém

Maso patří mezi základní potraviny a většina z nás ho konzumuje téměř denně. Kvůli jeho vyšším cenám však maso nakupujeme především v akcích.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Nedávno jsme na Událostech247 informovali o tom, že oblíbené vepřové maso čeká zdražení. Čeští chovatelé prasat totiž budou muset v následujících letech začít plnit přísnější normy chovu vepřů. Podle plánů Evropské komise by měly být v budoucnu bez současných klecí. Někteří pěstitelé kvůli tomu uvažují o konci podnikání. 

Kvalitu masa kontrolují veterináři

Není proto divu, že si někteří lidé už teď nakupují zásoby masa do mrazáku. Věděli jste, že i takovéto uchovávání masa má svá pravidla? Jak Události247 dohledaly na webu amerického ministerstva zemědělství, čerstvé maso vydrží v lednici 3 až 5 dnů. Pokud ho dáte zamrazit, měli byste ho spotřebovat do jednoho roku. Abyste věděli, který kus tam máte jak dlouho, je dobré si každý balíček s masem popsat datem, kdy jste ho tam uložili.

Omýváte maso vodou před vařením? Riskujete vážný problém, o kterém málokdo ví

iZdroj fotografie: Food & Spirits Magazine / Creative Commons / CC-BY-SA
Pozor na zapáchající maso

Na to, aby se do tržní sítě nedostal žádný závadný výrobek, potravina živočišného původu, ani výsekové maso, dohlíží orgány státního veterinárního dozoru. Jak se redakce Událostí247 dočetla na stránkách Státní veterinární správy, pokud zákazník nabude dojmu, že nabízené maso, či jiná potravina živočišného původu, vykazuje nějaké změny, ze kterých lze usuzovat na podezření ze zdravotní závadnosti, má právo okamžitě po výrobci požadovat nápravu.

Ne vždy je změna barvy závadná

Někdy se ovšem stane, že i maso, které vytáhnete z mrazáku, nebude v té nejlepší kondici. Říkáte si, jak poznat, že není vhodné ke konzumaci? Nejčastější indikací je zápach. Pokud je maso cítit, je určitě lepší ho vyhodit. Dalším znakem je změna barvy, kdy je maso zelené nebo šedé. V pořádku není ani slizký povrch. Například hovězí maso však může ztmavnout kvůli oxidaci, což není žádná závada.

Tohle oblíbené maso nesmí nikdo jíst. Obsahuje hrozivou bakterii

iZdroj fotografie: SZPI
Oslizlé maso by se také nemělo konzumovat

Všimla jsem si toho v restauraci, když nám přinesli tatarák. Měl takovou nahnědlou barvu. Kuchař nás ujistil, že to je v pořádku,“ popsala Událostem247 paní Hanka M. z Jihlavy. Zmrazit ovšem můžete i nejrůznější uzeniny. Jak uvádí americký vládní server Foodsafety, slaninu nebo drůbeží klobásy můžete v mrazáku uchovávat až 2 měsíce od nákupu. Šunku je v mrazáku vhodné nechávat maximálně půl roku.

Jak doma uchováváte maso vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články