Koupili jste si v Lidlu tohle oblíbené maso? Je vysoce nebezpečné, určitě ho nejezte. Přišlo se na to nedávno

V mase se našla škodlivá bakterie, která může způsobit nepříjemné onemocnění. Ročně se jím nakazí tisíce Čechů.

i Zdroj fotografie: John Harvey/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Bezpečnost potravin je v dnešní době stále důležitějším tématem. Jak redakce Událostí247 zjistila z informací na webu dTest, v poslední době v Evropské unii roste počet případů nákaz z kontaminovaných potravin. Mezi nejčastější patří onemocnění Kampylobakterióza, Salmonelóza nebo Infekce E. coli. Druhá zmíněná nemoc se pak aktuálně šíří i v Česku. Důvodem je nakažené maso, které kontroloři nedávno objevili v prodejně Lidl.

Jednalo se o krůtí maso

Konkrétně kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bakterie Salmonella Kottbus objevili v krůtí roládě s petrželkou, jež se prodávala v plzeňské prodejně Lidlu. Jednalo se o polský výrobek šarže 312, a i když jeho trvanlivost byla do 17. listopadu 2024, je klidně možné, že někteří lidé si roládu dali do mrazáku a stále ji tak mají doma.

Nemáte v mrazáku maso z Lidlu? Inspekce v něm našla salmonelu, raději se ho co nejdříve zbavte

iZdroj fotografie: Food & Spirits Magazine / Creative Commons / CC-BY-SA
Salmonela se nejčastěji vyskytuje v kuřecím mase

Ostatně, podobný případ může být i jiné maso prodávané v Lidlu, a sice kuřecí prsní řízky. I ty mohou být v mrazících mnoha Čechů. Pakliže by ale šlo o výrobek, který se v obchodech prodával loni v říjnu, lidé by jej konzumovat neměli. Také v něm totiž inspektoři objevili škodlivé bakterie, v tomto případě Salmonella Infantis, jak redakce Událostí247 zjistila na webu Potraviny na pranýři.

Salmonela může mít závažné projevy

Kdo by zmíněné maso či jinou potravinu nakaženou bakteriemi Sallmonella snědl, může pak onemocnět salmonelózou. To je onemocnění, které se projevuje například horečkou, průjmem, bolestmi břicha nebo zvracením, jak redakce Událostí247 ověřila na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ). V Česku přitom salmonelou ročně onemocní tisíce lidí. Jak jsme zjistili na webu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), například v roce 2023 jich bylo více než 4 tisíce. V roce 2019 pak dokonce přes 7 tisíc.  

Máte doma tohle maso? Hned se ho zbavte, kvůli nebezpečí muselo být okamžitě staženo z prodeje

iZdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
Zásadní je maso důkladně tepelně zpracovat

Jak redakce Událostí247 dále zjistila, existuje několik osvědčených způsobů, jak nákaze předejít. Především je důležité se vyhýbat konzumaci syrového masa či vajec a důkladně tyto potraviny tepelně zpracovávat. K prevenci pak patří i správné mytí rukou či udržování čistoty kuchyňských nástrojů.

Kde maso nejčastěji kupujete vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články