Pozor: Koupili jste si v obchodě tohle oblíbené kuřecí maso? Obsahuje nebezpečnou bakterii, za žádných okolností to nejezte

Kdo maso sní, může dostat tuto nepříjemnou nemoc. V krajním případě to může skončit i hospitalizací v nemocnici.

i Zdroj fotografie: Sakurai Midori/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Redakce Událostí247 objevila další informaci o prodeji nebezpečného masa. O nálezu jsme se dozvěděli z informací webu Potraviny na pranýři spravovaného Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Všichni by si měli ověřit, zda maso náhodou nemají doma. Jeho konzumace totiž může způsobit vážné onemocnění.

Jedná se o kuřecí maso

Konkrétně jde o mleté kuřecí maso, které inspektoři SZPI objevili ve frýdeckomístecké prodejně řetězce Lidl. Bylo baleno v plastových vaničkách po 500 gramech a výrobcem je firma Rabbit z Trhového Štěpánova. Kontrola prokázala, že v mase se vyskytovaly bakterie Salmonella Enteritidis, jež mohou způsobit onemocnění salmonelóza.

Soutěž o pobyt v lázních s all-inclusive

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Koupili jste si v nedávné době v Lidlu kuřecí maso? Určitě si to zkontrolujte. Zjistilo se totiž, že je vysoce nebezpečné

iZdroj fotografie: SZPI
Jednalo se o kuřecí mleté maso

Ačkoli datum spotřeby masa bylo do 21. února, je možné, že někteří lidé si jej zamrazili a stále jej tak mají doma. V takovém případě by ale maso měli raději vyhodit a v žádném případě jej nekonzumovat. Na jistotu mohou závadné maso poznat podle šarže, která je 152504568.

Salmonelóza může být nebezpečná

Redakce Událostí247 považuje tento problém za velmi závažný. Především proto, že bakterie Salmonella může způsobit opravdu velké zdravotní problémy. Jak jsme ověřili na webu Státního zdravotního ústavu, typickými projevy jsou silný průjem, zvýšená teplota, bolesti břicha, nevolnost a zvracení. U lidí s oslabenou imunitou, dětí nebo seniorů však může být průběh natolik závažný, že si vyžádá i hospitalizaci v nemocnici.

Necháváte maso zamražené v mrazáku? Možná o tom nevíte, ale hrozí kvůli tomu problém

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
Maso bývá častým zdrojem nákazy

Rizikových potravin, z nichž lze nákazu získat, je přitom celá řada. Jednou z nich je již zmíněné kuřecí či jiné drůbeží maso, mezi další patří třeba vajíčka nebo dokonce cukrářské výrobky. Blížící se letní měsíce pak představují ještě větší riziko, protože vyšší teplota napomáhá množení bakterií. Ačkoli počet nakažených v Česku v posledních letech klesá, jak redakce Událostí247 zjistila na webu Národního zdravotnického informačního portálu, doporučujeme, aby byli lidé obezřetní a dávali si pozor, jaké potraviny jí.

Skladujete maso někdy v mrazáku, nebo jej vždy konzumujete čerstvé?

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články