Kdo maso sní, může dostat tuto nepříjemnou nemoc. V krajním případě to může skončit i hospitalizací v nemocnici.
Redakce Událostí247 objevila další informaci o prodeji nebezpečného masa. O nálezu jsme se dozvěděli z informací webu Potraviny na pranýři spravovaného Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Všichni by si měli ověřit, zda maso náhodou nemají doma. Jeho konzumace totiž může způsobit vážné onemocnění.
Jedná se o kuřecí maso
Konkrétně jde o mleté kuřecí maso, které inspektoři SZPI objevili ve frýdeckomístecké prodejně řetězce Lidl. Bylo baleno v plastových vaničkách po 500 gramech a výrobcem je firma Rabbit z Trhového Štěpánova. Kontrola prokázala, že v mase se vyskytovaly bakterie Salmonella Enteritidis, jež mohou způsobit onemocnění salmonelóza.
Ačkoli datum spotřeby masa bylo do 21. února, je možné, že někteří lidé si jej zamrazili a stále jej tak mají doma. V takovém případě by ale maso měli raději vyhodit a v žádném případě jej nekonzumovat. Na jistotu mohou závadné maso poznat podle šarže, která je 152504568.
Salmonelóza může být nebezpečná
Redakce Událostí247 považuje tento problém za velmi závažný. Především proto, že bakterie Salmonella může způsobit opravdu velké zdravotní problémy. Jak jsme ověřili na webu Státního zdravotního ústavu, typickými projevy jsou silný průjem, zvýšená teplota, bolesti břicha, nevolnost a zvracení. U lidí s oslabenou imunitou, dětí nebo seniorů však může být průběh natolik závažný, že si vyžádá i hospitalizaci v nemocnici.
Rizikových potravin, z nichž lze nákazu získat, je přitom celá řada. Jednou z nich je již zmíněné kuřecí či jiné drůbeží maso, mezi další patří třeba vajíčka nebo dokonce cukrářské výrobky. Blížící se letní měsíce pak představují ještě větší riziko, protože vyšší teplota napomáhá množení bakterií. Ačkoli počet nakažených v Česku v posledních letech klesá, jak redakce Událostí247 zjistila na webu Národního zdravotnického informačního portálu, doporučujeme, aby byli lidé obezřetní a dávali si pozor, jaké potraviny jí.
Skladujete maso někdy v mrazáku, nebo jej vždy konzumujete čerstvé?


