Máte doma tupé nože? Stačí vám k tomu alobal a 1 minuta času a máte vyřešeno

Broušení nezabere moc času, navíc k němu není ani třeba dokupovat žádné speciální náčiní. A zvládne to úplně každý.

i Zdroj fotografie: Toad40/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Tupé nože či nůžky trápí mnoho Čechů. V každé domácnosti je jich několik, jen málokdy jim ale věnujeme patřičnou údržbu. Přitom právě nože patří v kuchyni k těm nejvytíženějším nástrojům. Co ale dělat, když po čase ztratí ostrost a s ní i svou funkčnost? Jak redakce Událostí247 zjistila, naostřit je překvapivě není tak složité.

Naostřit nože lze pomocí alobalu

Kromě klasických brousků a různých brousících nástrojů existují i jiné způsoby, jak si nože doma nabrousit, jak jsme zjistili z informací na webů Food Republic a The Washington Post. K naostření mohou velmi efektivně posloužit i věci, jež mají doma skoro všichni. Třeba kus obyčejného alobalu. Základem je vzít asi 30centimetrový pruh alobalu a několikrát jej přeložit, aby vznikla silnější vrstva, případně jej zmačkat do kuličky. Poté jím stačí několikrát projet přes nůž. Za minutu je vyřešeno a nůž či nůžky jsou ostřejší.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Lidl začal prodávat luxusní hrnec za pár korun. Doma by ho měla mít každá žena, ušetří totiž hodiny času

iZdroj fotografie: gran/ Creative Commons / CC-BY-SA
Tupý nůž není těžké naostřit

Kdo by chtěl vyzkoušet jinou metodu, může použít smirkový papír – ideálně s hrubostí kolem 200. Postup je podobný jako v případě alobalu, tedy přejíždět ostřím po papíru, dokud se nezostří. I zde přitom platí, že se jedná o materiál, který má většina lidí doma – tedy není třeba jej kvůli tomu speciálně kupovat.

Důležité je také správné skladování nožů

Kromě broušení je samozřejmě důležité snažit se také co nejvíce předcházet ztupení nožů. Samozřejmostí je výběr správné podložky – ideální jsou prkýnka ze dřeva či plastu. Tvrdé materiály jako sklo, keramika nebo kámen naopak mohou i velmi kvalitní nože nenávratně poškodit.

Nemáte doma podobné kuchyňské náčiní? Pokud ano, jste bohatí, má velmi vysokou hodnotu

iZdroj fotografie: Meanos / Creative Commons / CC-BY-SA
Krájení s tupými noži může být frustrující

A opomenou bychom neměli ani skladování nožů. Jak jsme zjistili z webu America´s Test Kitechen, nože by se rozhodně neměly odkládat do šuplíku mezi ostatní náčiní, kde se mohou otupit nárazy o kovové předměty. Ideálním řešením je tak dřevěný blok, magnetická lišta nebo pouzdro, které ostří chrání.

Z vlastní zkušenosti nicméně můžeme říct, že péče o nože i jejich následné broušení není zas taková věda. A posloužit k tomu skutečně může třeba i zmíněný obyčejný alobal. Pakliže tedy někdo doma tupé nože má, určitě se vyplatí tyto základní rady vyzkoušet. Stačí pár minut času a nůž či jiný nástroj může nadále sloužit.

Jak nože brousíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články