Zatímco někteří sázejí na čerstvé chlazené maso, jiní si obvykle kupují spíše to mražené. Vždy je však důležité kontrolovat, zda je maso v pořádku a nejeví známky kažení.
Kuřecí a další drůbeží maso patří mezi oblíbené suroviny, jež pravidelně konzumuje spousta Čechů. Například v roce 2023 každý spotřeboval v průměru přes 82 kilogramů masa, z čehož více než 29 kilogramů bylo právě drůbeží, zjistili jsme z dat Českého statistického úřadu. Při jeho nákupu by si však lidé měli dávat pozor, zda splňuje tato kritéria. Jinak si domů mohou snadno přinést zkažené maso a v krajním případě si třeba i přivodit nepříjemné zdravotní problémy.
Maso musí mít správnou barvu i vůni
Redakce Událostí247 prostudovala rady Australského institutu bezpečnosti potravin a webu dTest. Klíčové je, aby bylo kuřecí maso skladované ve správné teplotě. Pokud je chlazené, měla by teplota být maximálně 5 stupňů Celsia. V případě mraženého kuřecího pak samozřejmě musí být kusy masa hluboce zmrazené.
Zásadní je také zkontrolovat, aby nebyl nijak porušený obal. Zejména v případě čerstvých kuřat by si pak lidé rovněž měli dát pozor, aby maso nebylo příliš měkké, slizké a nijak nezapáchalo či nemělo nějakou neobvyklou barvu. To vše jsou totiž ukazatele toho, že potravina může být zkažená. A leccos ukázat může i to, když do masa lidé zatlačí prst. Jak jsme dále zjistili z informací Australského institutu bezpečnosti potravin, pokud je maso čerstvé, vrátí se po stlačení do původního stavu. Pokud už je staré, zůstane v něm pravděpodobně důlek.
Důležité je také následné skladování
Po nákupu je zásadní maso co nejdříve dát do ledničky či mrazáku. Čím déle je v teple, tím větší je šance, že se zkazí. Dobré je kuře uchovávat v sáčku, aby se předešlo jeho kontaminaci od okolních potravin či se se syrovým masem naopak nedostalo do kontaktu jiné, již uvařené jídlo. Při samotné přípravě masa pak doporučujeme používat speciální prkénko a nůž, které slouží pouze pro úpravu masa, případně je pak velmi dobře umýt horkou vodou s jarem.
Podle redakce Událostí247 je samozřejmě důležité dodržovat tyto zásady celoročně, obzvlášť v létě ale nabývají na ještě větší důležitosti. Právě drůbeží je totiž velmi náchylné na různé nákazy bakteriemi, například salmonelózu, upozorňuje web Státní veterinární správy.
Bakterie se dobře množí právě v létě, kdy jsou teploty vysoké. A pokud navíc maso není správně skladováno už v obchodě, snadno dojde k jeho zkažení i během krátké cesty domů. Lidé by tak rozhodně neměli jen slepě kupovat maso v akci či jiné výhodné nabídce. Obchodníci se je mohou snažit ošálit, avšak důležité je zkontrolovat si, zda je maso skutečně v pořádku.
Kde nejraději kupujete kuřecí maso?


