Jak správně využívat sezónní ingredience pro levné a chutné pokrmy

Vařit ze surovin, které u nás zrovna rostou, dokáže dost ulevit peněžence. Zároveň jde ale o způsob, jak do kuchyně vnést svěžest, pestrost a spoustu skvělých chutí. Navíc tak můžete podpořit místní farmáře a zahrádkáře. I když je sezónní vaření někdy trochu výzva, stojí za to.

i Zdroj obrázku: AdobeStock
                   

Proč vařit sezónně?

V dnešní době máme v obchodech k dispozici po celý rok rozmanité suroviny, nemusíme se tak omezovat. Při vaření ze sezónních ingrediencí dáte přednost zralým a voňavým potravinám, které navíc bývají levnější. Když přijde jaro, ochutnáte první hrášek, šťavnatý chřest nebo křupavé ředkvičky. Léto pak přináší rajčata, cukety a papriky, podzim se nese v barevných tónech dýní, jablek a kořenové zeleniny. V zimě pak najdou využijete hlavně luštěniny, zelí a brambory.

Roční období navíc mnohdy ovlivňuje náš jídelníček i jiným způsobem – v létě si užíváme víc lehká jídla a grilování, ale jakmile přijde chladnější počasí, skvěle sednou poctivé omáčky, jako je kuře na paprice nebo guláš.

Sezónní jídelníček nemusí být omezený

Sezónní vaření vás trochu prověří – vyžaduje totiž nové nápady a kreativitu. Nákupy i recepty je třeba přizpůsobit tomu, co zrovna nabízí aktuální sezóna. Ale rozmanitost si můžete vychutnávat po celý rok. Přebytek letních paprik a rajčat proměníte v omáčky a ty zamrazíte na zimu. Na podzim je ideální do polévek i omáček využít kořenovou zeleninu. Mnoho potravin lze dlouhodobě skladovat, případně je můžete zamrazit a mít po ruce, až je budete potřebovat.

Plánování je klíč

Je důležité vědět, co kdy dozrává nebo se nechte inspirovat aktuální nabídkou na trzích. Tam najdete čerstvé potraviny za výhodné ceny. Nebo sledujte akce v obchodech, sezónní potraviny bývají levnější. Než vyrazíte na nákup, zkuste si naplánovat jídelníček. Budete tak vědět, po čem sáhnout. Ve výsledku ušetříte svou peněženku a vyhnete se plýtvání potravin. A pokud vás nenapadá co si uvařit, skvělou inspiraci nabízí Kuchyně Lidlu, kde najdete spoustu chutných receptů pro různé příležitosti.

Nestárnoucí tradice

Vaření ze sezónních ingrediencí není žádný novodobý trend, i když tak může vypadat. Naše babičky neměly supermarket plný rozmanitých surovin z celého světa – musely vařit z toho, co bylo zrovna dostupné. Inspirovat se tak můžete nejen starými rodinnými recepty, ale i  novými nápady ze sfér sociálních sítí.

Vaření podle sezóny není jen o jídle. Jde o způsob, jak můžete zpomalit, naslouchat přírodě a zároveň ušetřit. Když se naučíte vnímat roční období a přizpůsobíte se mu, objevíte v kuchyni nové chutě i radost z vaření. Navíc budete mít lepší pocit z toho, že děláte něco dobrého nejen pro sebe, ale i pro planetu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

PR3

Zobrazit další články