Velký pozor: O oblíbené zelenině z Albertu se zjistily ošklivé věci. Složení je natolik bídné, že je až vysoce nebezpečná

Záchyty závadných potravin v obchodních řetězcích i menších prodejnách nejsou v posledních letech bohužel ničím výjimečným.

i Zdroj fotografie: Martin Strachoň/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Zákazníci navíc často nemají při nákupu šanci zjistit, že daný výrobek není v pořádku. Jako například u slunečnicových semínek, která prodával pod vlastní značkou obchodní řetězec Albert, jak Události247 informovaly nedávno. Vůně a chuť těchto lněných semínek byly totiž po rozbalení nepříjemné, zatuchlé, zapařené a žluklé

Pozor na tento oblíbený výrobek

Problémy však často bývají také třeba s kuřecím masem, které podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nespočetněkrát obsahovalo bakterie, které způsobují onemocnění zvané salmonelóza. Závadné však může být také maso vepřové. Informovali jsme o tom, že si tento výrobek mohli koupit v zataveném obalu zákazníci v Bille. Poté, co maso doma rozbalili, zjistili, že je zkažené a zapáchá.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

iZdroj fotografie: Pastorius/ Creative Commons / CC-BY-SA
Hlíva ústřičná patří k oblíbeným druhům hub

Teď by měli zbystřit lidé, kteří chodí rádi nakupovat do Alberta a chutná jim hlíva ústřičná. Inspektoři totiž objevili výrobek, který by lidé jíst rozhodně neměli a už vůbec ne nijak často, Jde o hlívu ústřičnou zabalenou v plastové vaničce a hmotnosti 300 gramů od výrobce Funghi.cz. Rozbory totiž ukázaly, že v potravině byl překročen povolený limit pro obsah cizorodé látky kadmia.

Kde všude můžeme na kadmium narazit

Jak redakce Událostí247 zjistila na stránkách Státního zdravotního ústavu (SZÚ), kadmium je toxický kov, který se přirozeně vyskytuje v zemské kůře a do životního prostředí se dostává především činností člověka. Kadmium je karcinogenní, poškozuje ledviny, játra, má negativní vliv na reprodukci a způsobuje řídnutí kostí. Z organismu se vylučuje jen velmi pozvolna, a to i několik desítek let. Převažujícím zdrojem kadmia v těle je potrava rostlinného původu.

iZdroj fotografie: Realeklas/ Creative Commons / CC-BY-SA
Uvedenou šarži potraviny z Albeta by lidé neměli jíst

Mohou to být brambory, pečivo a obilné výrobky, ale také vnitřnosti, jako jsou játra a ledviny a teď i výše uvedená hlíva ústřičná. Zvýšený přísun kadmia však mohou mít také milovníci mořských plodů. V některých případech může kadmium proniknout do podzemních zdrojů pitné vody z chemických hnojiv nebo odpadních vod. Jako prevence může pomoci strava bohatá na vápník, železo a zinek. To totiž pomáhá v lidském těle absorpci kadmia snížit. 

Koupili jste si tuhle potravinu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Aleš Peterka

Aleš Peterka je součástí redakce webu Události24/7.cz už nějaký ten pátek a patří mezi nejčtenější redaktory celého magazínu. Jeho čtivý a kapku ironický styl psaní textů je u čtenářů více než oblíbený a obsah jeho článků sedne takřka každému. Do svých textů vnáší pohled běžného každodenního spotřebitele, čímž se dokáže dobře naladit na vlnu průměrného čtenáře. Zároveň se ale v jeho článcích často odráží náklonnost k historii a společenským vědám. Nikdy neodmítne napsat si krátký zajímavý článek o nějakém retro tématu nebo naopak vysoce informativní text o tom, na co si dát pozor při nákupu v supermarketu nebo jiných běžných činnostech.

Zobrazit další články