Test českého a zahraničního másla: Rozdíl poznáte okamžitě, je to znatelné
Máslo je součástí snad každé domácnosti. Používáme ho na pečivo, k vaření, nebo do moučníků.

Jak vyplývá z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ), například v roce 2023 každý Čech snědl v průměru 4,9 kilogramů másla. Ne všichni ale ví, že mezi jednotlivými druhy a značkami existují opravdu velké rozdíly v kvalitě. V obchodech nám často prodávají opravdu nekvalitní, a jak redakce Událostí247 zmiňovala, tak bohužel i mražené kusy.
Výroba másla má přísná pravidla
Možná jste si někdy koupili i máslo někde jinde než v Česku. Pokud ano, mohli jste si všimnout, že mezi českým a zahraničním máslem je rozdíl hned na první dotek. Máslo vyráběné v České republice je totiž o dost tvrdší než to zahraniční. K jeho výrobě se používá sladká smetana, která se stlouká. Výsledkem je máslo s jemně sladkou smetanovou chutí a opravdu tvrdou konzistencí. O výrobě másla dokonce existuje zákon.

Vyhláška č. 397/2016 Sb. stanovuje definice a označení másla jako „čerstvé máslo“ do 20 dnů od výroby a „stolní máslo“ pro dlouhodobější skladování do 24 měsíců při -18 stupních. České cechovní normy uvádí, že máslo je výrobek vyrobený výhradně ze smetany, velmi často s obsahem tuku 82 procent. Případně s mlékárenskými kulturami, smetanovým zákysem nebo kuchyňskou solí. Když půjdete pro máslo do obchodu, nejkvalitnější bude to, které je na omak nejtvrdší.
Je lepší máslo nebo margarín?
Evropské máslo má tedy vyšší minimální obsah máselného tuku než například jeho americký protějšek, a to mu dává bohatší chuť a texturu, jak se redakce Událostí247 dočetla na webu Foodandwine. Znamená to, že české máslo je bezkonkurenčně kvalitnější a lepší. Například v Holandsku se ovšem při výrobě másla používá NIZO technologie. Díky ní se smetany zavádí bakterie mléčného kvašení a máslo tak během výroby projde také lehkou fermentací.

Má potom nejen jemně nakyslou chuť, ale také měkčí konzistenci, takže po vytažení z ledničky není nutní počkat, až máslo trošku změkne. Spousta lidí dává přednost margarínům, které jsou ihned roztíratelné. Na rozdíl od másla s totiž vyrábějí nejen z tuhých tuků, ale i z tekutých olejů. Obsahují také emulgátory, případně i stabilizátory. Říkáte si, jak tedy ohledně zdraví souboj máslo vs. margarín dopadne? Ani jeden z těchto tuků odborníci nezatracují, takže si dopřejte ten, který vám vyhovuje víc.