Většina Čechů skladuje pečivo špatně. Po pár dnech je pak zbytečně plné plísně. Poradíme, jak na to, aby bylo křupavé co nejdéle
Jak pečivo uchovávat, aby zůstalo co nejdéle čerstvé a nezplesnivělo? Odpověď je překvapivě snadná.

Pečivo jí pravidelně velká část Čechů. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) například v roce 2023 každý Čech snědl v průměru 54,1 kilogramu pšeničného pečiva a dalších 39,7 kilogramů chleba. Ne všichni ale ví, jak tyto potraviny správě skladovat. Mnohým totiž pečivo po pár dnech zplesniví. Přinášíme několik tipů, jak tomu předejít a zachovat si chléb či rohlíky co nejdéle křupavé.
Pečivo není dobré dávat do sáčku
Mnozí lidé mají zafixované, že pečivo se musí ukládat do plastových sáčků, aby neztvrdlo a zůstalo déle vláčné. To sice může krátkodobě být pravda, zároveň ale takové skladování způsobuje, že se v sáčku bude držet vlhkost a pečivo začne rychleji plesnivět. Jak navíc upozorňuje web americké vládní organizace Food Safety and Inspection Service, plíseň, která je viditelná na povrchu, je často prorostlá i hluboko dovnitř potravin.

Jak tedy pečivo skladovat správně? Například web ZeroWasteChef doporučuje dávat chléb do obyčejného látkového sáčku a nechávat ho v kuchyni v pokojové teplotě. Postačí však jen nechat chléb ležet řeznou stranou na prkénku, což zabraňuje jeho vyschnutí uvnitř. Na webu Allecipes jsme pak našli i další, méně obvyklé tipy. Jedním z nich je skladovat bochník v litinovém hrnci s víkem či ve voskovaných sáčcích.
Zmrazit ano, chladit ne
Pro dlouhodobé uchování pečiva je také možné skladovat ho v mrazáku. Pokud lidé nakoupí pečiva příliš mnoho a ví, že ho nestihnou sníst, může být uložení do mrazáku efektivním způsobem, jak pečivo uchovat a po vytažení ho mít jako čerstvé. Co naopak rozhodně nedoporučujeme je dávat jej do ledničky. I když takové skladování zpomalí růst plísní, způsobí rychlejší vysychání a ztrátu křupavosti.

Správné skladování pečiva není nic složitého, ale zároveň na něm velmi záleží. Nesprávné skladování může významně zkrátit nejen křupavost, ale také životnost pečiva, kvůli čemuž ho pak lidé musí mnohdy zbytečně vhazovat. Kdo si ale osvojí správné postupy a vyhne se zmíněným plastovým sáčkům nebo skladování v lednici, může jíst chleba a další pečivo i několik dní, aniž by se jejich kvalita zásadně zhoršila.