Chleba a rohlíky opět zdraží. Zeptali jsme se šéfa českých pekařů, kolik si lidé připlatí
Mnoho Čechů si každý den kupuje pečivo a někteří by si bez něj možná nedokázali představit jediný den. Kvůli navyšování cen se to ale může změnit.
Obsah článku
Pečivo je nedílnou součástí jídelníčku milionů Čechů a mnozí si bez něho nedokáží ani představit začít den. Vždyť například takový rohlík s máslem a šunkou nebo paštikou – to je prostě a jednoduše typická česká svačinka, kterou známe už ze školních let. Jenže jak se zdá, v budoucnu možná mnozí začnou uvažovat nad tím, zda si ho raději neodpustí. Vše totiž nasvědčuje tomu, že cena pečiva se v blízké budoucnosti bude zvyšovat a spotřebitelé si tak budou muset připlatit.
Pečivo bude dražší
Pracovat v pekárně rozhodně není jednoduché a ti, kteří pro nás pečou čerstvé rohlíky, obvykle vstávají klidně i ve tři hodiny ráno. Je to velmi náročná práce a právě to je jedním z důvodů, proč se pekařský obor potýká s nedostatkem pracovníků. No a právě nedostatek pracovníků bude hrát velkou roli v tom, proč se cena pečiva bude v budoucnu zvyšovat. Ona je totiž ve skutečnosti velmi jednoduchá a logická rovnice.
Čím menší je zájem o pekařský obor, tím vyšší musí být výplaty pro pracovníky v něm, aby měli dostatečnou motivaci v práci pokračovat. Mzdy se tak zvyšují, náklady jsou logicky vyšší a peníze, které pak chybí, nakonec budou muset doplatit spotřebitelé. Ano, důvodem zdražování nejsou v dnešní době drahé suroviny, ale právě rostoucí mzdové náklady. „Zásadní pro nás je růst mezd, který je kontinuální a nevratný, tzn. že výše platů nikdy neklesá, pouze roste. A pro pekárny bez automatizace výše mzdových nákladů může převyšovat i 50 % všech vstupních nákladů,“ prozradil Událostem247 Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.
Je to bohužel smutný paradox. Ve většině případů stojí za zdražováním například zvýšená cena energií, případně pak pochopitelně vyšší náklady na suroviny, jakou je například mouka, mléčné výrobky, tuky, kakao nebo ořechy. Jenže situace okolo potravin a energií je momentálně relativně stabilní, jediné, co je dražší, je samotná pekařina – tedy samotná práce.
Co bude dál
Ačkoliv v Česku žije spousta cizinců, kteří mají zájem pracovat a v posledních letech drží pekařinu nad vodou, mnozí zaměstnavatelé mají stále problém obsadit směny. Nedostatek pracovní síly pak znamená zvyšování mezd v oboru, aby bylo možné přilákat nové pracovníky. To se pak ale pochopitelně promítne v koncových cenách. Aby toho nebylo málo, dalším problémem je pak i nedostatek nových absolventů. Na pekaře se každý rok vyučí okolo 150 studentů, v oboru pak ale začne pracovat jen polovina z nich.
Podle Bohumila Hlavatého, výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů, by řešením mohlo být „kontinuální výrazné navyšování mezd v pekárenství a postupná automatizace a robotizace strojních pekáren. Obě dvě řešení jsou však nákladově náročná, takže se ve střednědobém horizontu zcela jistě projeví na růstu průměrných cen našich výrobků.“ Jak se zdá, řešení existují, jejich aplikace však nebude okamžitá a nakonec si za pečivo stejně budeme muset připlatit. O kolik přesně to ale bude, to zatím nikdo neví.





