Jedna porce rýže za 1 500 Kč? Nová realita, mnozí Češi si dají radši brambory
Chcete si dát nejlepší rýži na světě? Pak si připravte minimálně 1 500 Kč. Musíte mít ale štěstí, je téměř pořád vyprodaná.
Obsah článku
Představte si, že byste si došli do obchodu nakoupit rýži a za jediné balení byste zaplatili 1 500 Kč. Zní to tak trochu jako sci-fi, že? Jenže stát se to skutečně může, pokud si tedy vyberete rýži Kinmemai Premium od muže jménem Keidži Saika. Ten je prezidentem společnosti Toyo Rice a vyrábí tu nejkvalitnější, nejlepší a také zřejmě nejdražší rýži na světě. V čem je jeho výrobek tak jedinečný a co určuje jeho cenu?
Nejlepší rýže na světě
Není to tak dávno, co vás redakce Událostí247 informovala o tom, že existuje hamburger, za který si restaurace, která ho prodává, žádá 219 000 Kč. Má se jednat o nejluxusnější a zároveň nejkvalitnější burger na světě a jde tak o jasný důkaz, že i jídlo, které nám přijde v mnoha případech obyčejné, může být naprostým luxusem. To dokazuje i Keidži Saika, majitel společnosti Toyo Rice, který prodává tu nejluxusnější rýži na světě. Balíček o hmotnosti 840 gramů se prodává za téměř 1 500 Kč a věřte či ne, dostat se k němu je téměř nadlidský úkol, jelikož je věčně vyprodaný.
Nutno však podotknout, že velký vliv na celkovou cenu má i rýžová krize. Podle oficiálních dat totiž meziroční růst ceny rýže dosáhl 98 % a například populární rýže Košihikari se prodává v průměru za 750 korun za kilogram.
Keidži Saika si celoživotní vztah k potravinám vytvořil už jako chlapec. Po druhé světové válce jeho rodné Japonsko zasáhl hladomor a lidé přežívali jen díky tomu, co našli v okolí domovů. Tato zkušenost se později promítla do jeho snahy vytvořit rýži, která bude z hlediska kvality jedinečná a zároveň připomene tradiční japonské zemědělství. Saika během života vyvinul technologie šetrného mletí či rýži, kterou nebylo nutné oplachovat, aby se ušetřila voda. Kinmemai Premium je jeho vrcholným projektem. A čím je jeho rýže tak speciální?
Jde o ojedinělou potravinu
Výroba rýže Kinmemai Premium začíná u nejlepších japonských farem. Každoročně se vybírá jen několik nejslibnějších odrůd z více než pěti tisíc testovaných vzorků. Letos se do směsi dostaly dvě varianty Košihikari a dvě odrůdy Judai 21 pocházející z Nagana a Gifu. Hodnotí se nejen chuť, ale i vitalita zrna a jeho enzymatická aktivita. Po výběru následuje zrání, které trvá několik měsíců a rozvíjí aroma i strukturu rýže. Tento postup je extrémně nákladný, ale farmářům přináší prestiž a mediální zájem.
Keidži Saika tvrdí, že jeho rýže má čistou barvu a zrna jsou lesklá jako diamanty. Navíc má dokonalý tvar, jemnou vůni a vyváženou chuť, která osloví naprosto každého. Jde prý o takový luxus, že používat ji například do sushi by byla škoda – nejlépe prý uděláte, když si ji dáte samotnou. Kinmemai Premium je nejen exkluzivní surovinou, ale i symbolem odporu vůči levné a nekvalitní masové produkci, do které jsou farmáři tlačeni, aby uživili svou rodinu.




