Koupili jste si levné máslo v akci? Pozor, nejspíš je nažluklé
Nekoupili jste si náhodou v obchodě ve slevě toto máslo? Není levné jen tak pro nic za nic, může pocházet z hmotných rezerv a být nažluklé.
Předvánoční období letos přináší v maloobchodech mimořádně ostrý boj o zákazníky. O Vánocích cena některých potravin přirozeně roste, a tak supermarkety přecházejí k taktice zlevňování, aby nalákaly co nejvíce zákazníků. Jednou z takových potravin je například i máslo, jehož cena se během několika měsíců propadla na úrovně, které byly ještě nedávno považovány za nereálné. Dnes se dokonce prodává za až neuvěřitelně nízkých 27,90 korun, za nízkou cenou však může stát skutečnost, že pochází z hmotných rezerv.
Nejlevnější máslo za poslední rok
Jak redakce Událostí247 z nabídek předních českých řetězců zjistila, průměrná cena másla se v posledních měsících pohybovala okolo 60 korun. Teď, v průběhu listopadu a prosince, ale podle statistik Českého statistického úřadu začala klesat a momentálně se prodává za přibližně 50 korun za kostku. V porovnání s minulým rokem, kdy se cena držela spíše u hranice 70 korun, jde o razantní zlevnění. Když k tomu započítáme akce, je možné sehnat kostku másla v průměru za 35 korun. Tesco ho dokonce nabízí ještě levněji – za 29,90 korun. Vůbec nejnižší letošní zaznamenaná cena, která navíc padla na začátku prosince, dosáhla 27,90 korun.
Vývoj v druhé polovině listopadu naznačuje, že cenová ofenziva zatím nekončí. Zatímco běžná cena zůstává stabilní kolem 64,60 koruny, akční nabídky se drží v průměru na 45,90 korun, což je zhruba o jedenáct korun méně než před rokem. Analytici upozorňují, že obchodníkům hraje do karet i situace na evropských trzích, kde klesly ceny mléčného tuku, což umožňuje další zlevňování. Za to může vysoká produkce mléka, kterého je dnes přebytek. Jenže máslo za méně než 30 korun? Na tom už zákazníkům začíná být něco divného.
Jak již redakce Událostí247 v minulosti informovala, neobvykle nízká cena másla je většinou jedním z indikátorů, že by mohlo pocházet z hmotných rezerv. Jedná se o másla, která byla nakoupena ve vyšším počtu a následně byla zmrazena. O kvalitě takových kusů nemůže být ani řeč. „Z pohledu chuti mu chybí čerstvost a může být i lehce nažluklé z důvodů probíhajících oxidativních změn, dokonce i při mrazírenských teplotách,“ prozradil šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Máslo je sice levnější, má to však své ale
I když cena másla obecně klesá, ne vždy je to důvod k radosti. Trvanlivé máslo může zůstat na trhu až dva roky, a to zamrazené, tedy z hmotných rezerv, většinou bývá velmi nekvalitní. Ano, nízká cena je samozřejmě lákavá, když si ho ale spotřebitel donese domů, může být nemile překvapen. Využívat ho například pro krémy, zvlášť při pečení cukroví, je špatný nápad, protože může hrudkovat. Navíc při jeho rozmrazování může dojít ke tvorbě kondenzované vody, což poté může podpořit vznik plísní.
„Koupila jsem levné máslo a šla ho vrátit, bylo tak hořké, že nešlo použít ani na pečení,“ prozradila jedna ze čtenářek Událostí247 Jana H. Její popis odpovídá právě žluklému máslu. Ke žluknutí dochází především buď při špatném procesu mražení a rozmrazování, ale také při špatném skladování. Dobře si tedy rozmyslete, jaké máslo a za jakou cenu ho kupujete. Nízká cena sice může být lákavá, máslo však nemusí ani zdaleka odpovídat kvalitě, kterou by spotřebitelé očekávali.





