„Landa je magor,“ říká vicepremiér Havlíček. Hygienické stanice ochromilo 10 tisíc e-mailů. Jaký protiútok chystá vláda na zpěvákovu iniciativu?

Resort zdravotnictví podává na iniciativu Zlatý špendlík, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic, trestní oznámení pro podezření ze sabotáže.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Epidemie onemocnění covid-19 v Česku rychle roste. Vláda dnes rozhoduje o dalších opatřeních. Současně bude kabinet muset podle vicepremiéra v demisi Karla Havlíčka personálně posílit kapacity hygienických stanic. K jejich zahlcení vyzvala iniciativa Zlatý špendlík hudebníka Daniela Landy. V reakci na výzvu na krajské hygienické stanice v uplynulých dnech doputovalo asi 10 tisíc žádostí o informace podle zákona 106. A hygienici nestíhají trasovat. Havlíček označil zpěváka za „magora“.

Magoři posílají dotazy

Role hygieniků v boji s epidemií koronaviru je zásadní. Vicepremiér uznal, že nestíhají trasovat, což prý ale není vina hygien ani státu. „Hygieny jedou na 100 % a pak tam, nebojím se říct, magoři posílají dotazy, aby je zdrželi, zahltí mail, aby nemohly dělat kontroly. Hygiena má dvě možnosti. Buď ignorovat, ale neví, jestli mezi těmi dotazy není nějaký důležitý, nebo kvůli těmto cvokům musíme hygieny posilovat o stovky a stovky lidí, aby chodili do terénu a současně vyřizovali tyto nesmyslné dotazy,“ řekl Havlíček v České televizi.

Resort zdravotnictví podle ministra Adama Vojtěcha na iniciativu Zlatý špendlík podává trestní oznámení pro podezření ze sabotáže. K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa Zlatý špendlík v pondělí na webu. „Krajské hygienické stanice začaly velmi tvrdě kontrolovat dodržování protiústavních opatření Ministerstva zdravotnictví – v hospodách, restauracích, kinech, divadlech i jinde. Jsme přesvědčeni, že je na čase, aby každý z nás využil svého práva žádat po Krajské hygienické stanici informace o těchto kontrolách,“ uvedla iniciativa.

Uznávat se budou jen PCR testy

​K razantním protiepidemickým opatřením dosluhující vláda zřejmě nepřistoupí. Havlíček řekl, že na dnešním jednání vlády se bude schvalovat pouze jediné opatření, a to neuznávání antigenních testů. Jako doklad bezinfekčnosti by sloužily už jenom PCR testy. ​„Nové opatření určitě povede k tomu, že se zvýší zájem o očkování. Všichni lidé, kteří půjdou do restaurace nebo do kadeřnictví, už nebudou mít možnost se otestovat například na místě. Budou muset na PCR test, který je dražší,“ vysvětlil Havlíček.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid-19

Původně vláda zamýšlela více přitvrdit. Vyčkávala na stanovisko Anticovid týmu koalice Spolu. „Musíme si uvědomit, že se předává moc a zavádět opatření, na kterých by nebyla shoda, by bylo kontraproduktivní. Tady jde politika stranou,“ podotkl vicepremiér. Vláda zatím neplánuje plošné testování ve firmách. Nepřistoupí ani k raskouskému modelu lockdownu pro neočkované. V tuto chvíli nehrozí premiéra Andreje Babiše ani plošný lockdown.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články