Prvňáček si spletl zadání, ale příklad vypočítal správně. Učitelka mu přesto napařila pětku

Odborníci kritizují učitelku první třídy, která se podle nich zachovala necitlivě ke svému žákovi. Kvůli špatnému zadání ho ohodnotila nedostatečnou.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Nad takový přístupem kroutí většina expertů jen nevěřícně hlavou. Žáček si sice popletl zadání příkladů, ale měl je všechny správě vypočteny. Učitelka však celý test přeškrtala červeně a dostal pětku. Na případ upozornil školní psycholog a učitel Robert Čapek. Je přesvědčen, že taková učitelka by si zasloužila okamžitou výpověď.

Pětka je pro prvňáčka demotivující

Podobný názor na věc mají také další odborníci a rodiče. Čapek, který na sociální síti vystupuje pod přezdívkou Líný učitel, ve svém příspěvku píše: „Bohužel tu máme další díl seriálu o hloupých učitelích a špatných známkách na prvním stupni, dokonce v první třídě,“ a přikládá fotografie opraveného testu, který je celý popsaný červenou barvou. Zároveň se podivuje nad tím, jak může učitel dávat pětky na prvním stupni.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Dítě s respirátorem ve škole

Někteří experti ovšem upozorňují, že není znám kontext celého případu, protože nebylo zveřejněno, o kterou konkrétní školu šlo. „Neznám interpretaci školy nebo ředitele, nechci proto hodnotit. Mohu ale říct, že zvlášť u mladších žáků je důležitá motivace, i když jsou tam drobné chybky. Mají mít ze školy radost,“ uvedl Luboš Zajíc, který je předsedou Asociace ředitelů základních škol, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Bohužel to není jediný případ takového hodnocení

Podobný názor má i Čapek, který si ovšem nebere servítky: „Co za totálního pitomce, bez kouska citu, může napálit prvňáčkovi pětku? Povšimněte si, jak tahle ‚učitelka‘ není líná zlomyslně a naprosto zbytečně přepsat každou jednu číslici, aby byl daný úkol maximálně červeně přeškrtaný. Malichernost a lidskou malost podtrhává i to, že zpracovaný úkol a ten učitelkou požadovaný jsou prakticky totožné. Jaký je rozdíl mezi 7 − 1 nebo 7 − 3?“ opřel se do učitelky.

iZdroj fotografie: Unsplash
Děti ve škole

Pedagožka podle Čapka nemá ve škole co dělat. Dokazuje to podle něj i druhá fotografie s dalším úkolem. „Necitlivě přeškrtá práci žákyně, navíc s poznámkou pro rodiče, že je žákyně ‚pomalá‘. No a co, proboha. Vzdělávání není závod na čas. A ta trojka? Jen potvrzení, že tohle je učitelská práce na výpověď,“ dodal. Bohužel nejde o první takový případ. Jiná učitelka dala letos v říjnu pětku dítěti, které napsalo bez chyby krasopisně diktát, ale chyběla mu na konci tečka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články