Už přes milion lidí se očkovalo třetí dávkou proti covidu. Vláda otevřela předregistrace

Uplynulá lhůta či zkrácení intervalů. Na vakcinaci posilující dávkou se již mohou registrovat všechny věkové skupiny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vláda vybízí občany, kteří se ještě neočkovali, aby tak učinily. Navíc se zkrátila doba platnosti očkovacích certifikátů a přeočkování posilující dávkou je v plném proudu. Jak uvádí vládní covid portál, týká se to těch, kteří mají nejméně 6 měsíců po aplikaci druhé dávky.

Vládní apely

Očkování proti nemoci covid-19 se posunulo do další fáze. Kromě vládních výzev k doposud neočkovaným, se nyní propaguje a ve velké míře očkuje i dávkou třetí, popřípadě druhou, pokud se jedná o vakcíny jako například Janssen. Navíc je u vakcíny Janssen je interval mezi dávkami 2 měsíce. Lidem očkovaným vakcínou Janssen začaly od včera chodit SMS zprávy s výzvou k přeočkování. K takovému přeočkováni bude však použita vakcína Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Obdržená SMS

Z původních pěti let nechala vláda zkrátit platnost očkovacích certifikátu na 9 měsíců. Pro lidi přes šedesát let a pro rizikové pacienty vzniká tento nárok již po pěti měsících. Při vzniku nároku, tj. po uplynutí intervalu, přijde očkovaným SMS zpráva s výzvou k přeočkování posilující dávkou. Registrovat se lze na webu ministerstva zdravotnictví. Proces registrování probíhá stejně jako u předchozích dávek, informoval Deník a web Extra.

Možnost předregistrace

„Mezi lidmi, kteří mají na očkování nebo posilující dávku nárok, systém upřednostňuje zájemce o první dávku, a to podle času registrace. Dříve to bylo podle věku,“ řekl mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka. Registrovat se lze i předem, pokud tak člověk učiní, nedostane již SMS zprávu s upozorněním, pouze mu časem přijde PIN 2 potřebný k rezervaci termínu.

Posilující, zpravidla třetí dávku očkování, která podle vakcinologů výrazně zvyšuje ochranu proti covidu-19, dostalo zatím v ČR přes milion lidí. Se čtvrtečním zkrácením lhůty možného přeočkování na něj bude mít nárok zhruba 2,4 milionu lidí, což je více než třetina všech dosud očkovaných.

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články