Proti covidu začnou očkovat zubaři a lékárníci

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si od toho slibuje ještě větší dostupnost očkování proti covidu. Tato praxe se osvědčila například v Polsku, ve Francii a v Německu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Očkování stále zůstává nejsilnější zbraní proti šíření koronaviru. Proto ho chce vláda v demisi zpřístupnit pro co nejvíc lidí. Po očkovacích centrech bez registrace, která jsou i v obchodních centrech, by se mohli zájemci naočkovat například při cestě do lékárny, nebo k zubaři. Podle Vojtěcha novela upravuje zmocnění, kdo bude moci proti covidu očkovat a nastavuje základní pravidla. 

Vláda se inspirovala v sousedních zemích

Jak uvádí ČTK, podrobnosti ministr nastínil na pondělní tiskové konferenci: „Podmínky by měly být co nejjednodušší, aby to bylo možné realizovat prakticky v jakékoliv lékárně.“ Podle Vojtěcha nebude potřeba samostatná místnost, stačí jen oddělený prostor. Česká republika se inspirovala novou německou legislativou, která v sousední zemi začala platit minulý týden. Očkovat v lékárnách už se mohou také lidé v Polsku nebo ve Francii.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Adam Vojtěch

Vláda řešila i změnu mimořádného opatření, které má zjednodušit systém vystavování žádanek o potvrzovací PCR test po pozitivním antigenním testu. „V současné době musí žádanku vypsat praktický lékař, kteří jsou tím poměrně zavalení,“ řekl podle Novinek Vojtěch. Nově budou moci tyto žádanky od 3. ledna 2022 vystavovat hygienici. Možné to bude bude prostřednictvím externích call center.

Zubaři i lékárníci mají o pomoc při očkování zájem

S nápadem, že by se do očkování mohli zapojit i zubaři, přišla iniciativa Lékaři pomáhají Česku. Soukromé lékaře vyzvala, aby se přihlásili do očkovacích center nebo nabídli zájemcům o očkování vyhrazený čas. Vojtěch ale v pátek řekl, že současná legislativa očkování zubařům v jejich ordinacích neumožňuje. Mohou se ovšem přihlásit do očkovacích center. Dlouhodobě se o možnost očkovat snaží také zástupci lékárníků.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zubař

V Česku je asi 6800 praktických lékařů pro dospělé a 4800 pro děti a dorost. Podle informací ministerstva zdravotnictví očkuje pouze 3360 ordinací. Zubních lékařů je asi 7500. Lékáren je okolo 2800. Většina z téměř 14,4 milionu dávek očkování proti covidu zatím byla podána v očkovacích centrech. Nové, které zvládne až 1500 lidí denně, se v pondělí otevřelo v pražském OD Kotva, provozuje ho Všeobecná fakultní nemocnice.

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články