Konec tradic? Česko čekají rekordně drahé Vánoce. Typickou věc si kvůli ceně nebude moct dovolit každý

Zdražuje další surovina a nemůže za to jen válka na Ukrajině a inflace. České výrobce likvidují kromě stávající situace i ceny emisních povolenek a letošní špatná úroda.

i Zdroj fotografie: Makovec / Creative Commons / CC BY
                   

Vánoční cukroví letos zatíží rodinné rozpočty podstatně více než v minulosti. Přestože si bez něj většina Čechů nedovede svátky představit, mnozí uvažují, že rozmanitost druhů letos omezí, anebo se jej úplně zřeknou, píše Deník. Vedle všech dalších nezbytných komodit v cukrovarnické výrobě prodražuje i samotný cukr. Do jeho cen se podle výrobců promítá drahota energií i cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek, informuje dále Deník.

Když si lidé drahé cukroví nekoupí, budeme muset skončit

Někteří pekaři a cukráři se obávají, jestli letos vůbec budou péct vánoční cukroví. Mohlo by být tak drahé, že si ho zákazníci zkrátka nedopřejí, píše Deník. Ceny cukru se v hypermarketech běžně pohybují nad 30 korun za kilogram, píše se dále v článku. „Končíme úplně s pečením,“ oznámila Událostem247 Lenka Tylková, jejíž malé cukrářství Aknel se drželo na trhu tři desetiletí.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastnit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cukroví u nás patří k vánoční tradici. Mnozí lidé jej doma nepřipravují a volí pohodlnější variantu v podobě objednání od cukrářů

Angjele Stojanovski z ostravského cukrářství Řehová Událostem247 vysvětlil, že jejich výrobky si zákazníky vždycky najdou. „Nebudou to ovšem ,kauflanďáci’, kteří koukají jen po ceně. My sázíme na kvalitní cukroví z kvalitní suroviny, takže dražší. Zdražilo máslo, mouka, cukr. Loni jsme prodávali kilogram vánočního za 850 korun, letos za 950. V Praze chtějí za stejné cukroví i 1 500. Ale i tak najdou dost zájemců. Jsou to ti, kteří si rádi připlatí za kvalitu.“

Vedle cen energií i drahé emisní povolenky

Všechno souvisí se vším,“ vysvětluje pro Události247 vedoucí prodeje Litovelské cukrovarny Jitka Klabalová. Řepy je letos o 10 procent méně než loni, je v ní i méně cukru. V celé republice se vyrobilo cukru daleko méně. Zasáhla matka příroda. Nepršelo když mělo a naopak“. Cenu cukru ovšem ovlivňují i drahé energie a emisní povolenky. „Jejich ceny jsou šílené. Největší cukrovary musejí odvádět snad přes sto milionů,“ dodává Klabalová pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cukrové řepy se urodilo méně a je chudší na cukr

Eva Stará Událostem247 řekla, že je dnes ráda, že si od každoročního rituálu s cukrovím už před lety odvykla. „Kvůli linii, ale i kvůli stresům. Před Vánoci všichni běsní s nakupováním, a že nestíhají napéct. A přitom to měly být svátky pokoje. Moje okolí si zvyklo, a tolerují, že u mě se patnácti druhů cukroví nenamlsají. Po svátcích toho stejně tolik končí v kontejnerech. Chápe spíše, že se lidé bojí zdražování chleba, ale cukroví podle ní nepatří mezi nezbytnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články