Konec tradic? Česko čekají rekordně drahé Vánoce. Typickou věc si kvůli ceně nebude moct dovolit každý

Zdražuje další surovina a nemůže za to jen válka na Ukrajině a inflace. České výrobce likvidují kromě stávající situace i ceny emisních povolenek a letošní špatná úroda.

i Zdroj fotografie: Makovec / Creative Commons / CC BY
                   

Vánoční cukroví letos zatíží rodinné rozpočty podstatně více než v minulosti. Přestože si bez něj většina Čechů nedovede svátky představit, mnozí uvažují, že rozmanitost druhů letos omezí, anebo se jej úplně zřeknou, píše Deník. Vedle všech dalších nezbytných komodit v cukrovarnické výrobě prodražuje i samotný cukr. Do jeho cen se podle výrobců promítá drahota energií i cukrové řepy, ale i násobně navýšené ceny emisních povolenek, informuje dále Deník.

Když si lidé drahé cukroví nekoupí, budeme muset skončit

Někteří pekaři a cukráři se obávají, jestli letos vůbec budou péct vánoční cukroví. Mohlo by být tak drahé, že si ho zákazníci zkrátka nedopřejí, píše Deník. Ceny cukru se v hypermarketech běžně pohybují nad 30 korun za kilogram, píše se dále v článku. „Končíme úplně s pečením,“ oznámila Událostem247 Lenka Tylková, jejíž malé cukrářství Aknel se drželo na trhu tři desetiletí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cukroví u nás patří k vánoční tradici. Mnozí lidé jej doma nepřipravují a volí pohodlnější variantu v podobě objednání od cukrářů

Angjele Stojanovski z ostravského cukrářství Řehová Událostem247 vysvětlil, že jejich výrobky si zákazníky vždycky najdou. „Nebudou to ovšem ,kauflanďáci’, kteří koukají jen po ceně. My sázíme na kvalitní cukroví z kvalitní suroviny, takže dražší. Zdražilo máslo, mouka, cukr. Loni jsme prodávali kilogram vánočního za 850 korun, letos za 950. V Praze chtějí za stejné cukroví i 1 500. Ale i tak najdou dost zájemců. Jsou to ti, kteří si rádi připlatí za kvalitu.“

Vedle cen energií i drahé emisní povolenky

Všechno souvisí se vším,“ vysvětluje pro Události247 vedoucí prodeje Litovelské cukrovarny Jitka Klabalová. Řepy je letos o 10 procent méně než loni, je v ní i méně cukru. V celé republice se vyrobilo cukru daleko méně. Zasáhla matka příroda. Nepršelo když mělo a naopak“. Cenu cukru ovšem ovlivňují i drahé energie a emisní povolenky. „Jejich ceny jsou šílené. Největší cukrovary musejí odvádět snad přes sto milionů,“ dodává Klabalová pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Cukrové řepy se urodilo méně a je chudší na cukr

Eva Stará Událostem247 řekla, že je dnes ráda, že si od každoročního rituálu s cukrovím už před lety odvykla. „Kvůli linii, ale i kvůli stresům. Před Vánoci všichni běsní s nakupováním, a že nestíhají napéct. A přitom to měly být svátky pokoje. Moje okolí si zvyklo, a tolerují, že u mě se patnácti druhů cukroví nenamlsají. Po svátcích toho stejně tolik končí v kontejnerech. Chápe spíše, že se lidé bojí zdražování chleba, ale cukroví podle ní nepatří mezi nezbytnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články