Průměrná částka, kterou dnes zákazník zaplatí za obědové menu, se šplhá ke dvěma stovkám. Tuto cenovou hranici už některé podniky překročily i dvojnásobně.
Průměrná útrata za oběd v restauracích za rok vzrostla o 29 Kč, tedy o 19 %, zaznamenal server TN. V prosinci 2021 činila 151 korun, přesně o rok později už 180,40. „A musíme kalkulovat ještě s dalším zdražováním, protože vysoká bude také inflace,“ říká ekonomka Markéta Šichtařová pro server TN. Jak zjistily Události247, svízelná ekonomická situace vede stále více domácností k soběstačnosti při výrobě jídla a na restaurace a hospody pomalu zapomínají. K novému životu se budí staré kuchařky a pátrá se po babiččiných receptech.
Krize připomíná Čechům přednosti domácího stravování
Lucie Pustějovská Událostem247 vylíčila, jak před nedávnem považovala domácí pekárnu za nevhodný vánoční dárek. Za současné drahoty potravin svůj postoj přehodnotila. Jako tolik jiných Čechů se vrací k domácí produkci potravin. Dříve si s partnerem nechávali polední menu přivézt domů nebo na pracoviště. Od toho teď vzhledem k cenám jídla stále více upouštějí. „Snažím se nakupovat v akcích. A čím dál častěji nakupuji i polotovary, které se učíme doma zpracovávat.“
S jistotou pravidelně zamíří za slevami do konkrétního marketu Vlasta Sedlecká, kterou ceny potravin také vrátily k vyvařování doma. „Já už to řeším tak, že si udělám brambory s cibulkou, přidám trochu tvarohu a třeba i kousek párku. Laciněji už to nejde. Normální oběd v restauraci už dneska stojí ke dvěma stovkám? Tak to ani náhodou, pro mně zcela mimo realitu,“ svěřuje se Událostem247 vdova, která si už léta musí vystačit s jediným důchodem.
Obědové menu? Ano, ale už ne každodenně
Václav Aprias pracoval jako restauratér 54 let. Před rokem ho zklátil covid. Ztratil chuť do práce a v necelých sedmdesáti letech prodal svůj podnik Metro dlouholeté spolupracovnici. Dění na trhu ale bedlivě sleduje, jak ujistil Události247. „Než jsem loni v dubnu skončil, stála meníčka do stovky. Běžná 88, ta lepší přes 90 korun. Teď to, pokud vím, nabízejí za 125 – 130. Co můžou dělat? Už tak zaplatili vyšší zálohy na energie a teď v hrůze čekají na vyúčtování.“
Když si ale povídá s bývalými kolegy, zase tak moc si prý nestěžují. „Říkají: ,kšefty máme’. Lidi sice brečí, že nemají peníze, ale do hospody chodí a utrácejí. Moje nástupkyně a stejně i kamarád v Porubě říkají: ,Není to už to, co to bývalo, ale pořád to jede,“ dodává pro Události247 Aprias. „Neočekávám, že by v dohledné době zkrachovalo větší množství restaurací,“ prohlásila v relaci TN Šichtařová. Podnikatelé, kteří „přežili covid“, podle ní už jen tak něco nerozhodí, dodává TN.