Najíst se v českých restauracích je občas, jak ukazují poslední kontroly ze strany hygieny, hazard se zdravím.
Pravidelnými strávníky jídelen jsou především děti, které je navštěvují ve škole. Jak Události247 informovaly, při kontrolách těchto zařízení se objevily například případy otravy jídlem. Obědem se zřejmě přiotrávili studenti a pedagogové gymnázia v Uherském Hradišti. Jídlo, které děti ve škole jedí, může obsahovat také zvýšený podíl některých toxických látek, například niklu. Problémy však mají i restaurace.
Ze stropu kapala do jídel mastnota
Pražští hygienici pokračují v pravidelných kontrolách podniků veřejného stravování. V říjnu provedli celkem 186 kontrol v restauracích, kavárnách a dalších podobných podnicích. Někde však objevili praktiky, které jsou naprosto nepřípustné. Hygiena o tom informovala na webu. Kontroly prokázaly například mastnotu na stropě s viditelnými úkapy mastnoty, znečištěnou podlahu a regály v kuchyni nebo potraviny skladované ve znečištěných chladících zařízeních.
Všechny tyto závady mohou ve svém důsledku ohrozit zdraví konzumentů. Za zjištěné přestupky hygienici rozdali 26 finančních sankcí v celkové výši 166 100 korun, píší dále na webu. Podobná praxe bohužel není ničím výjimečným. Například v Brně inspekce uzavřela před několika lety bistro Dragon. Pohybovali se v něm totiž švábi a další drobná havěť. Vše doplnily špinavé podlahy a sporáky nemyté dlouhé měsíce. Psal o tom web iDnes.
V pekárně se válely mrtvé myši
„Já si tento případ pamatuji, protože toto bistro bylo v centru Brna a párkrát jsem tam s dětmi byla. Většinou jsme si dávali nudle s kuřecím masem. Ani ve snu mě teda nenapadlo, že v kuchyni to vypadá tak, jak později psali hygienici. Asi můžeme mluvit o velkém štěstí, že jsme se během těch let ničím nepřiotrávili nebo jsme neměli nějaké střevní potíže,“ uvedla pro Události247 Marie Mařáková z Brna.
Problémy se však mohou vyskytovat třeba i v pekárnách. Ta v Činěvsi byla například před pár lety plná myšího trusu, a dokonce i mrtvých hlodavců. Pekárna měla výrazně zanedbaný úklid a nevhodně skladovala potraviny. Inspekce tam zjistila možné riziko kontaminace. Psal o tom web Podnikatel. Kontroly také často odhalí třeba myší trus, hromady odpadků a nečistoty v některých večerkách. Někde na zákazníky občas vykoukla i živá myš, pokračuje web.