Pivem ku zdraví: Jeho každodenní konzumace přináší výsledky, o kterých se lidem ani nezdálo

Zdravotní experti napříč světadíly se shodují na řadě pozitivních účinků pití piva. Nedávné výzkumy objevily ještě další, dosud neznámé.

i Zdroj fotografie: Pudelek / Creative Commons / CC BY
                   

Češi jsou vzhledem ke spotřebě piva právem považováni za jeden z pivních národů, napsal web Primulus. Ač to možná někomu zní překvapivě, podotýká se v článku, že pravidelné mírné pití piva má velmi pozitivní vliv na zdraví. Zjistila to nedávná studie Federálního institutu v oblasti vzdělávání a techniky v Rio de Janeiru (IFRJ). Pravidelné pití 330ml piva (odpovídá malému pivu) podle ní není špatné, ale naopak velmi zdravé, píše dále web.

Víc než jen nápoj, také společenský fenomén

Podobný názor sdílejí i další vědci, například profesor Eric Claasen z Amsterdamské univerzity. Deníku The Independent vysvětlil, že v tomto ohledu jsou nejlepší silnější belgická piva, která jsou bohatá na probiotické kvasinky. Připisuje se jim schopnost boje proti nemocem, jako je Alzheimerova choroba, autismus či rakovina tlustého střeva. Na rozdíl od většiny piv se tato kvasí hned dvakrát, a to nejdříve v pivovaru a pak v láhvi, informuje The Independent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Piva v hospodě za poslední dobu rapidně zdražila

Martin Jarošek procestoval celý svět jako muzikant. Všude sbíral poznatky o místních pivech a publikoval na toto téma několik knih. Nedávno oslavil s přáteli 40. výročí Bratrstva chmelové šišky, jehož je doživotním předsedou. „Už z našeho názvu je asi jasné, že pojem pivo v sobě obsahuje něco, co jiné nápoje ne. Pivo sdružuje, nejde jen o alkohol. Je to společenský fenomén. ,Bratrstvo kávového zrna’ si nějak nedovedu představit, i když kafe piju,“ řekl Událostem247.

Pivo má řadu skvělých vlastností

Vztah Jaroška k nealkholickým pivům je spíše negativní. „Ale i tady tvrdím, že nejde vyloženě o alkohol. Nechutnají mi. Když jsem více řídíval, dal jsem si radši minerálku, než nealko pivo.“ Jako fajnšmekr je kritický i k chuti mnohých proslulých značek světových pivovarů. Ale pozná, že s nealkoholickými pivy něco obecně není v pořádku. „Chuťově tam chybí ten základ. Buď je to nedokvašené nebo odstřeďované. Je to poznat,“ doplnil pivní expert pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pivo má také nezpochybnitelnou společenskou funkci

Praktická lékařka Petra Holasová s kolegy by přidali k vychvalovaným belgickým pivům jedno české s obzvlášť pozitivními účinky. Z jejich hlediska si obzvlášť dobře stojí plzeňský Prazdroj, tím, jak rozpouští určitý typ ledvinových kamenů. „Ale vždy přiměřeně,“ dodává pro Události247. „Nezapomínejme na obsah alkoholu, ten zase ve velkém škodí.“ Je pro nulovou toleranci za volantem. „Když povolí nějaké malé množství, Češi si hranici začnou postupně posouvat.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články