Nejhorší máslo v Evropě. Češi ho konzumují, aniž by to tušili

Nakupovat máslo pouze s ohledem na nejnižší cenu se může vymstít. Pravděpodobně jde o rozmrazený výrobek.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Češi v době sílící inflace často nakupují zboží ve slevových akcích. U potravinářských produktů, jako je máslo, to může být velká chyba, upozornil iReceptář. Takové máslo často bývá už přes rok staré a rozmražené. Pochází totiž pravděpodobně ze státních potravinových rezerv. Prodávat v české obchodní síti se ale normálně může. Pouze nesmí nést označení „čerstvé “, ale „stolní máslo“. Oproti čerstvému má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů a rychleji žlukne.

Inspektoři zvýšený výskyt nekvalitního másla na trhu nepotvrzují

Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Událostem247 aktuální výskyt nepotvrdil. „Podle našich poznatků se takové události opravdu děly, ale asi před patnácti lety. I tehdy jsme to registrovali spíše ve formě zkazek. Pokud máme podezření, kontaktujeme Státní veterinární správu.“ Nevylučuje, že podobné zvěsti mohou některé subjekty šířit účelově. „Kdyby něco takto roky leželo ve státních rezervách, museli bychom o tom vědět,“ dodal Kopřiva pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Řetězce podle Zemědělského svazu prý prodávají máslo s podivným původem

Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy na dotaz Událostí247 uvedl: „Výskyt zamraženého másla v obchodech může souviset se stavem stáních hmotných rezerv. To by měla spíše komentovat Správa státní hmotných rezerv. V tuto chvíli máme podle jejích údajů potraviny na 1,3 dne fungování státu. Většina potravin je skladována u externích ochraňovatelů. Ti mají podle smlouvy povinnost mít pro české rezervy ve skladu vždy čerstvé potraviny.“

Češi stále častěji kupují místo čerstvého másla margarín, chtějí ušetřit

Co jsem ovdověla, moc máslo nekupuji. Zvykla jsem si spíš na nahrážkové tuky, margaríny,“ svěřuje se Událostem247 penzistka Alena Panáčková. Jak říká, v regálech obchodů vybírá máslo spíše podle ceny. Na nekvalitní máslo nedávno při nakupování narazila: „Aspoň myslím, že nebylo takové, na jaké jsem zvyklá. Poznala jsem to, když jsem ho ohřívala v hrníčku na vaření. Špatně se roztápělo,“ stěžuje si seniorka na nedávnou zkušenost.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mrazicí boxy

Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy pro Události247 objasnil pravidla klasifikace másla na českém trhu. Jako ,,čerstvé máslo“ lze podle něj označit máslo do 20 dnů od data výroby. Jako ,,stolní“ pak máslo skladované nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách minus 18 °C a nižších. U spotřebitelsky baleného stolního másla je datum použitelnosti 20 dnů od data vyskladnění z mrazírenského skladu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články