Polovinu ceny bochníku chleba dnes tvoří náklady na plyn. Zdražování chleba bude podle ředitele Svazu pekařů pokračovat

Rostoucí cena plynu ohrožuje především malé pekárny. Pekárny momentálně čekají na ceny obilí a pšenice po letošní sklizni.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Zdražování se podle serveru iDnes dotkne i základních potravin. Jednou z nich je i chleba, který podražil, a podle iDnes zdražovat v budoucnu ještě bude. Podle serveru lidé už teď spotřebu sladkého pečiva začali omezovat.

Při pohledu na cenovku mě přejde chuť!

Zvyšující se ceny nutí zejména finančně ohrožené skupiny, aby na nákupech šetřily. „Kup mi dneska jen čtvrtku chleba. Ani za nás nebylo tak draho, a to toho pamatuju hodně. Ona přejde chuť, jen vidím tu cenovku v regálu!“ Těmito slovy prosila naši redakční kolegyni šestaosmdesátiletá sousedka Magdalena, aby jí tentokrát nákup pořídila ještě úsporněji, než v předešlých dnech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pec na chleba

„Ke konci dubna jsme zaznamenali trojnásobné meziroční zdražení plynu, a toto číslo je ještě umenšeno dobíháním smluv s fixovanými cenami z loňska. Ty postupně končí a v závěru roku už budou všichni nakupovat extrémně drahý plyn,“ řekl Událostem247 Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR, a dodal, že před zdražením činily náklady na plyn 5% z ceny bochníku. „Dnes už je to polovina. Navíc s napětím čekáme, jaké budou ceny pšenice po sklizni,“ řekl Událostem247 Hlavatý.

60 korun za kilogram

Zkušenosti podle Hlavatého ukazují, že chleba si lidé koupí vždycky. „Ať bude cena jakákoliv, pořád bude nejlevnější potravinou. Nejdražší chleba je ten ručně dělaný, produkovaný malými pekárnami.Ty, jak vysvětlil pro Události247, musejí cenu vstupů promítnout do svých výrobků přímo. Předpokládají, že jejich zákazníci budou považovat za maximální cenový strop 60 Kč za kilogram běžného chleba.  

iZdroj fotografie: Depositphotos
Sklizeň obilí

Milena Šotová, emeritní majitelka rodinné pekárny v Ostravě-Radvanicích s obavami eviduje narůstající sumy na účtech za pšenici a hlavně za plyn. „Už několikrát jsme zdražovali a budeme muset zase. Náš originální poctivý recept vyžaduje více pšenice než běžný chleba. Doteďka jsem dotovala pekárnu ze svých úspor, ale dál to dělat nebudu, je to šílené,“ komentuje pro Události247 pekařka Šotová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články