Zkažené značky jelit, oblíbené zejména mezi lidmi z venkova, se prodaly tisíce kusů

Češi jsou národem milovníků uzenin. Párky, klobásky, nebo salám konzumují po kilech. Ne vždy je však toto zboží kvalitní.

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili na kontrolu do obchodu v Brušperku. Prodejna se jmenovala Martin Hrubeš Potraviny u hřiště, psal o tom web Potraviny na pranýři. Šlo o balení jelit, která měla prošlé datum trvanlivosti o téměř deset dnů. Výrobce ji musel okamžitě stáhnout z prodeje.

Pokuty dosahují milionových škod

Výrobek silně zapáchal a byl cítit zkaženě. Pokud potravina jeví známky kažení, nepovažuje se za bezpečnou,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Nejde však o ojedinělý případ. Prodejci často nepoužívají chladicí zařízení a nechrání jídlo například před prachem z ulice, připomíná web Vitalia.

iZdroj fotografie: SZPI
Výrobek silně zapáchal po kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení

Za nedodržení teplotního řetězce, který je v případě masné produkce obvykle do 5 stupňů Celsia, přitom může prodejce dostat pokutu až do výše padesáti milionů korun, dodává web. Za nedostatečné označení i za nechránění potravin živočišného původu před vnější kontaminací je pokuta ještě vyšší. „Zkažené klobásky jsem si jednou koupila na trzích, nesmrděly, ale měli jsme z nich pěkné střevní potíže,“ řekla Událostem247 Jana Houbová z Brna.

Prodejci zboží skladují v teple

Problémy se často vyskytují i tam, kde by se mělo prodávat čerstvé zboží, a to na farmářských trzích. Veterináři už dříve zjistili, že prodejce na pražských farmářských trzích v Dejvicích nabízel prošlé párky i zkaženou paštiku. Informoval o tom web iDnes. Důvodem bylo to, že uzeniny skladoval v nevhodných podmínkách, bez lednice, a to v 16 stupních nad nulou.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Podobně to vypadalo už dříve také na tržišti na pražském Zličíně, kde u toho samého prodejce kontroloři zjistili další chyby. Nabízel totiž telecí paštiku za vysokých teplot se smyslovými změnami, dále krůtí párky, které měly prošlé datum použitelnosti, dodává iDnes. Podobný příklad špatné praxe našli i inspektoři také v Brně, kde prodejce prodával 17 kilogramů nebalených, tepelně opracovaných masných výrobků, píše web Vitalita. Nezajistil ve stánku chlazení na teplotu do 5 °C, která byla stanovena výrobcem, dodává Vitalia.

Máte je doma?

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Ondřej Trčálek
Autor článku

Ondřej Trčálek

Baví mě čtenářům poskytovat fakta a dávat je do souvislostí. Působil jsem v rádiích Orion a Kiss Morava. Od roku 2005 jsem vyráběl reportáže pro několik televizí. Inspiraci hledám především v hudbě.

Zobrazit další články