Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty také s tradičním jídlem. Aby nepřineslo víc škody než užitku, je třeba dodržovat určité zásady.
Menu štědrovečerní večeře není ve všech domácnostech zcela stejné. Řada lidí před tradičním kaprem preferuje jiné sladkovodní ryby. Na talířích se často objevuje okoun, candát, štika nebo pstruh, píše web Seznam Zprávy. Někteří volí raději výlovy z moře a pochutnají si o Vánocích například na lososovi či filé. Silnou konkurencí kapra jsou ale také řízky, a to kuřecí i vepřové. Ani polévka není v českých domácnostech o Vánocích jednotná. Objevuje se vývar s knedlíčky, hrachová, zelňačka a také rybí. Jediná příloha se ale ani v průběhu let nemění.
Rychlá konzumace salátu se vyplatí
Bez bramborového salátu podle rodinného receptu si Vánoce nedokáže představit devět Čechů z deseti, uvádí server Seznam Zprávy. Právě tato část štědrovečerní večeře ale v sobě skrývá možná úskalí v podobě zdravotních problémů. Součástí bramborového salátu je většinou majonéza, tatarská omáčka, případně jogurt. Odborníci na výživu upozorňují na možná rizika nákazy. „Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec,“ cituje web Refresher rady expertky na výživu Karolíny Fourové.
Jogurt se má přidat až těsně před konzumací. Právě kvůli zmíněným ingrediencím by měla být štědrovečerní příloha zkonzumována co nejdříve. Mnoho lidí si udělá velkou dávku bramborového salátu a průběžně ho jí až do konce roku. Tím si ale mohou uhnat návštěvu lékaře. „I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2-3 dnů,“ cituje Fourovou web Refresher. Nejvýznamnějším patogenem způsobujícím onemocnění z potravin je salmonela. Projevuje se střevními potížemi, objevit se může i horečka.
Čistota je základ úspěchu
Velké riziko hrozí u malých dětí, starších a oslabených osob, u kterých může dojít k sepsi a vyústit ve smrt, připomíná Státní veterinární správa. Nejen na ingredience a uchovávání salátu by si Češi měli dávat u bramborového salátu velký pozor, aby předešli katastrofě. Průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že se mnoho lidí dopouští několika chyb už při jeho výrobě a také ochutnávání. Polovina dotázaných uvedla, že ujídá opakovaně z velké mísy jednou a tou samou použitou lžící nebo se do ní pustí přímo holýma rukama, píše web Refresher.
Ke kontaminaci surovin s možnými patogeny také může dojít při míchání salátu při přípravě rukama bez rukavic. Tohoto prohřešku se podle průzkumu STEM/MARK dopouští čtvrtina Čechů. Podle odborníků je naopak nutné mýt si ruce i v průběhu přípravy salátu důkladně mýdlem. „Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů,“ uvedla pro web Vitalsenior expertka na výživu Karolína Fourová.