Konec hospod v Česku: Blíží se doba, která pivařům a milovníkům jídla přát nebude a nikdo s tím nic neudělá

Co odstartovala koronavirová epidemie, nyní dokončují vysoké ceny za energie. Provozovatelé českých hospod už nemají na výběr a končí.

i Zdroj fotografie: Mexiko Pub / Creative Commons / CC BY
                   

Už je to více než dva roky, co došlo k události do té doby nemyslitelné. České hospody se kvůli restrikcím souvisejícím s pandemií covidu-19 na několik týdnů uzavřely. Přestože stát podnikatelům proplácel kompenzace, řada hospod a restaurací toto období nezvládla a své provozovny uzavřela. Důvodem byla i skutečnost, že zákazníci se po znovuotevření vraceli do restauračních zařízení velmi pozvolna. Přispívaly k tomu také některá omezující opatření, která se po určitou dobu vztahovala na neočkované osoby.

Na vině je i drahé pivo

Některé hospody, především vesnické, proto kvůli malým tržbám nepřežily. Ostatní si vydechly a doufaly, že šlo na dlouhou dobu o poslední krizi. Letošní rok ale ukázal, že to nejhorší na hospody teprve přichází. Vysoké ceny energií nutí opět některé provozovatele přemýšlet, zda se jim takové podnikání vyplatí. K hospodám navíc neodmyslitelně patří pivo, u kterého rapidně stoupá cena, jak Události247 informovaly zde. Některé pivovary zvýšily v minulých měsících cenu půllitru o několik korun.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Pivo je v Česku jeden z nejoblíbenějších nápojů. Řada lidí se ale připravuje na to, že ho bude muset kvůli úsporám oželet

To řadu zákazníků od návštěvy hospod odrazuje. Podle dat Českého statistického úřadu měly restaurace a hospody v září průměrně více než o čtvrtinu dráž než loni, připomíná web Lidovky. Padají tak postupně další zařízení. Nejen na venkově, ale také v Praze, kde se tradičně gastropodnikům daří i díky turistům. Dřív nebo později tak bude řada Čechů o svou oblíbenou hospodu zřejmě přicházet. Důvodem je i ubývající počet zákazníků. Kvůli zdražení všeho nebude mít řada lidí peníze na to, aby si zašla do svého oblíbeného podniku.

Slavná hospoda končí

Nutný konec se už teď nevyhýbá ani známým a oblíbeným podnikům. Kvůli neúnosným nákladům na energie oznámila ukončení provozu i hodonínská hospoda Westy. Ta dostala ocenění i od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, píše web Aktuálně. „Naši činnost v tuto chvíli pouze na omezenou dobu přerušujeme, tzn. na dobu topné sezony,“ napsala restaurace ve vzkazu na sociálních sítích. Provoz hodlají Westermairovi obnovit ve chvíli, kdy budou náklady znovu únosné. ,,Což ale nezáleží na nás samotných,“ cituje z prohlášení web Aktuálně.

Je ale otázkou, jestli ke snížení cen za energie v blízké době dojde. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace na trhu s energiemi měla radikálně změnit. Těžko navíc předpokládat, že stávající provozovatelé budou čekat na vhodnou chvíli, kdy budou moci své podniky otevřít. Řada z nich zřejmě začne podnikat v jiném odvětví. Po zlepšení situace se tak většina klasických hospod stěží otevře. Vzniknout sice mohou později nové, ale v novém moderním konceptu, které budou postrádat atmosféru tradičních českých podniků.



I vy si odepíráte jídlo nebo pivo v barech a restauracích?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články