Skoro každé máslo má příšernou kvalitu. Nový test odhalil, co se do těl zákazníků po požití některých značek dostane

Odborníci otestovali kvalitu dvaceti másel. Sedmnáct z nich získalo nejhorší možné hodnocení, mezi nimi i některé ekologické produkty.

i Zdroj fotografie: Jessica Merz / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O testu másel, který provedli experti z časopisu ÖKO-TEST, informuje německý web Focus. Odborníci hodnotili celkem dvacet značek másel a výsledky byly příšerné. Sedmnáct testovaných vzorků získalo hodnocení „špatný“ nebo „nedostatečný“ a zkouškou neprošlo. Jedno máslo dostalo hodnocení „dostatečné“, další „uspokojivé“. Jen jedno máslo pak experti zhodnotili jako „dobré“, přičemž šlo o ekologický výrobek Gläserne Molkerei Fassbutter Naturland z organické zakysané smetany s cenovkou 3,50 euro, tedy zhruba 83 korun, píše Focus.

Neobstály ani bio výrobky

Celkem bylo v testu sedm bio másel. Jen jedno z nich, od značky Bioland, dostalo hodnocení „uspokojivé“. Zbylých pět ekologických značek experty nepřesvědčilo, stejně jako ostatní konvenční značky. Jediným klasickým máslem, které v testu obstálo s hodnocením „dostatečný“, byl produkt značky K-Classic z Kauflandu. Naopak naprosto propadly bio výrobky Alnatura a Dennree, běžné značky jako Wihenstephan, Landliebe, Meggle nebo Kerrygold i levná másla z Aldi, Penny či Lidlu, uvádí dále Focus.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Obchodní řetězce často nabízejí velkou škálu výrobků, jejich kvalita je ale velmi rozdílná

Většina z nich měla zvýšený obsah minerálních olejů. Ty jsou přitom v těle velmi nebezpečné, protože mohou způsobovat poškození jater, lymfatických uzlin, imunitního systému a mohou také působit jako mutageny a karcinogeny, odhaluje zjištění web Bezpečnost potravin. Minerální oleje se do másel dostávají z obalů, ale také z prostředků, kterými se myjí nádrže na mléko. Naopak příliš nízký byl u testovaných másel obsah mastných kyselin a omega-3 kyselin. To ukazuje, jak byla zvířata chována nebo kolik trávy a krmiva snědla, píše web Mypolacy.

Češi nakupují rozmrazená másla

Výsledek studie časopisu ÖKO-TEST je varováním i pro české zákazníky, protože německá másla se v českých obchodch často objevují. Potvrzuje to rovněž skutečnost, že produkty ze západních zemí nezaručují lepší kvalitu. V Česku se navíc objevuje i jiný problém. Jak Události247 upozorňovaly již v říjnu loňského roku, na pultech bývají často másla, které jsou stará a rozmražená. Většinou pochází ze skladů hmotných rezerv Evropské unie, která je nakoupila a postupně je uvolňuje na trh.

Stará másla jsou obvykle levnější a mnoho zákazníků po nich tak kvůli rostoucí inflaci sáhne, aniž by tušili, že jde o starý výrobek. Vyhnout se tomu lze jen nákupem másla s označením čerstvé, u kterého mají zákazníci záruku, že neuplynulo více než dvacet dnů od data výroby. Naopak stolní máslo může být při minusových teplotách skladované až dva roky od data výroby.

Vybíráte máslo podle jeho kvality, nebo vás spíše zajímá cena?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články