Prakticky každý týden přijde nějaká informace o tom, co se zase zdraží. Už brzy to bude jedna za základních potravin.
Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová v létě slibovala, že ceny potravin v Česku budou zbytek roku klesat, s výjimkou vepřového masa. Psal o tom web Deník. Cena vepřového se totiž řídí podle německé burzy, kde každý den roste cena o několik centů. Vepřové maso je jediné, které soustavně zdražuje. V Evropě je ho nedostatek.
Vepřového je čím dál méně
Už v zimě oznámil Český svaz zpracovatelů masa, že ceny výrobců vepřového masa jsou na dosavadních maximech, jak jsme psali na Událostech247. Zároveň klesají i stavy chovů. Na trhu je tak větší poptávka po vepřovém mase, než jsou zemědělci a zpracovatelé schopni nabídnout a to samozřejmě zvedá ceny. Zatímco v říjnu 2021 dostávali chovatelé od jatek za kilogram živého prasete 25 korun, letos to bylo už 42 korun.
„Snad poprvé od roku 2002 skončí náš chov prasat v zisku,“ uvedl pro web CNN Prima News hlavní zootechnik Karel Kašák z Agra Brtnice, kde chovají 3 700 kusů. Přitom ještě před dvěma lety musel zemědělský podnik na Vysočině chov redukovat a vedení zvažovalo, že vepříny úplně zavře. Vyšší výkupní ceny se promítly také v obchodech. Zatímco loni v říjnu jsme kupovali kilo vepřové kýty v průměru za 132 korun, letos v květnu už to bylo 151 korun.
Řešením je nakoupit si zásoby
Podle posledních říjnových dat obchodníci zlevnili kilo vepřového masa na 134 korun, píše dále web. Protože však vláda rozhodla o tom, že se od ledna opět zdraží energie, dá se očekávat také zdražení masa. „Ten doběh vyšších nákladů a vyšších cen za prasata se projeví v uzeninách, ale u samotného vepřového už pro zdražování moc prostor není. A ten důvod je prostý – spotřebitelé omezují vepřové,“ uvedl pro CNN Prima News agrární analytik Petr Havel.
Obchodní řetězce dodavatelům už pohrozily. Pokud jim prý nedodají vepřové maso za příznivou cenu, začnou ho dovážet z levnějšího Polska. Řešením je tedy udělat si zásoby do mrazáku, kde maso vydrží v dobré kvalitě dva až tři měsíce. Psal o tom web Top Recepty. Pokud maso zavakuujete, prodlouží se tato doba klidně i na osm měsíců. „Přesně to dělám, když je maso v akci. Koupím ho víc a mám aspoň zásoby v mrazáku,“ řekla Událostem247 paní Lada z Přerova.