To, čeho se mnozí obávali, se stává skutečností. Evropská unie dala zelenou používání červů v potravinách, brzy je budeme mít i v Česku.
V roce 2023 vám redakce Událostí247 podala informace o tom, že se v potravině oblíbeného řetězce v Česku nacházeli červi. Když se něco takového stane, většina lidí začne cítit znechucení, a není divu – červy mnozí vnímají jako nechutné a odpuzující živočichy. Teď si ale představte, že byste je měli v téměř každém jídle. Něco takového se v budoucnu skutečně může stát, Evropská unie totiž schválila přidávání prášku z larev potemníka moučného do potravin.
Červi v potravinách
Dlouho se zdálo, že jde jen o teoretickou debatu, která nikdy nedojde realizace. Jenže nyní je jasné, že s tímto trendem je třeba počítat. Evropská unie se totiž rozhodla zaměřit na potraviny, a výsledkem je opatření, které vyvolává velkou diskusi. Redakce Událostí247 se z webu Evropské komise dočetla, že jednou z novinek je oficiální schválení používání larev potemníka moučného v potravinářství. V tomto případě ve formě prášku, který je ošetřený UV zářením.
Redakce Událostí247 se na webu EU News dočetla, že hmyzu bude v potravinách jen přibývat. Tento krok je motivován nejen rostoucí poptávkou po potravinách, ale také klesajícími zemědělskými výnosy. Právě hmyz by měl v potravinách fungovat jako alternativní zdroj bílkovin. Každý kousek hmyzu samozřejmě musí projít schválením Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), už teď ale můžeme očekávat, že se v našich potravinách bude hmyz vyskytovat běžně.
Na světě existuje přinejmenším 2 000 druhů jedlého hmyzu, EU jich však chce využívat zatím pouze čtyři. Jedná se o zmíněného potemníka moučného, saranče stěhovavé, cvrčka domácího a potemníka stájového.
Bude jich jen přibývat
Podle EU je konzumace hmyzu prospěšná, a to nejen pro zdraví, ale také pro životní prostředí a živobytí. Zároveň také začlenění hmyzu do potravin přispěje pozitivně k cílům Green Dealu. V budoucnu tedy můžeme očekávat nejen navýšení počtu druhů hmyzu, který se v potravinách bude objevovat, ale také nárůst počtu samotných potravin, které hmyz budou obsahovat.
Prášek z larev potemníka můžeme v budoucnu očekávat například v pečivu, těstovinách, mléčných výrobcích nebo kompotech. Bát se však nemusíte, rozhodně to neznamená, že bude ve všech druzích potravin a že se mu nevyhnete. Ba naopak – každá potravina obsahující například prášek z potemníka musí na svém obalu o jeho obsahu informovat. V budoucnu by tyto potraviny mohly být i označovány speciální značkou, takže pokud nejste příznivcem hmyzu v potravinách, snadno poznáte, kterým se máte vyhnout.
Co si o tom myslíte?

