EU jasně určila, které potraviny budou v Česku zakázané. Už brzy si je nikdy nekoupíme

Do 2 až 5 let musí mnozí výrobci potravin u vybraných produktů změnit svou recepturu. EU totiž zakázala používání jedné klíčové přísady.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Redakce Událostí247 nedávno přinesla informace o tom, že Evropská unie (EU) povolila používání nové suroviny v potravinářství, a sice prášku z larev potemníka moučného. Na druhou stranu ale v nedávné době rozhodla, že v budoucnu bude používání jiných přísad naopak zakázáno. Týká se to přitom potravin, na něž mnoho Čechů nedá dopustit.

EU zakáže používání této příchutě

Jedná se o takzvané kouřové aroma. To se používá v celé řadě běžných výrobků s uzenou příchutí. Jedná se třeba o chipsy, polévky, slaninu a další produkty, jak jsme se dočetli na webu dTest. Aroma se ale vyrábí tak, že dojde ke zkapalnění kouře vznikajícího ze spalování dřeva. A právě z toho důvodu jej mnozí odborníci dlouhodobě označují jako závadné a zdraví škodlivé.

Soutěž o pobyt v lázních s all-inclusive

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

EU řekla: Vybraně potraviny budou nově v Česku zakázané. Máme je rádi, budeme je ale muset oželet

iZdroj fotografie: Gaurav Dhwaj Khadka/ Creative Commons / CC-BY-SA
Mezi potraviny s kouřovým aromatem patří i některé chipsy

Evropská komise proto navrhla, aby se již neobnovilo povolení používat tato aromata v potravinářství. Celkem se jedná o 8 druhů těchto látek, které odborníci označili jako problematické. A jak redakce Událostí247 ověřila na webu instituce, loni na jaře členské státy EU tento návrh schválily. V budoucnu si tak lidé výrobky s těmito přísadami ve všech členských státech EU, tedy i v Česku, již nekoupí.     

Aroma bude z potravin mizet postupně

Nařízení vešlo v platnost loni, jeho reálné dopady však spotřebitelé a výrobci pocítí až později. Na to, aby producenti přestali do svých výrobků aroma přidávat, mají dost času. U potravin, kde se aroma přidává pro dochucení, jako jsou třeba polévky nebo chipsy, bude zákaz používání platit od léta 2026. U produktů, kde se aroma používá coby náhrada uzení, je pak lhůta ještě delší. V těchto případech může aroma v produktech být až do července 2029, jak redakce Událostí247 ověřila na webu Irského úřadu pro bezpečnost potravin.

EU rozhodla: Chystá se zákaz všech těchto potravin. Češi je milují, brzy s nimi budou mít utrum, už si je nekoupí

iZdroj fotografie: Ing.Mgr.Jozef Kotulič/ Creative Commons / CC-BY-SA
Výrobci potravin budou muset změnit recepturu

Mnozí lidé nejspíš nyní namítají, že si EU zase vymyslela nějakou zbytečnost a akorát výrobcům potravin hází klacky pod nohy. V redakci Událostí247 ale máme za to, že pokud jde o zdraví, nic by se nemělo podceňovat. A tak když vědci dlouhodobě upozorňují na to, že aromata nejsou zdraví prospěšná, je jejich postupný zákaz podle nás správným krokem.

Kupujete si rádi potraviny s uzenou příchutí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
84 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články