Do 2 až 5 let musí mnozí výrobci potravin u vybraných produktů změnit svou recepturu. EU totiž zakázala používání jedné klíčové přísady.
Redakce Událostí247 nedávno přinesla informace o tom, že Evropská unie (EU) povolila používání nové suroviny v potravinářství, a sice prášku z larev potemníka moučného. Na druhou stranu ale v nedávné době rozhodla, že v budoucnu bude používání jiných přísad naopak zakázáno. Týká se to přitom potravin, na něž mnoho Čechů nedá dopustit.
EU zakáže používání této příchutě
Jedná se o takzvané kouřové aroma. To se používá v celé řadě běžných výrobků s uzenou příchutí. Jedná se třeba o chipsy, polévky, slaninu a další produkty, jak jsme se dočetli na webu dTest. Aroma se ale vyrábí tak, že dojde ke zkapalnění kouře vznikajícího ze spalování dřeva. A právě z toho důvodu jej mnozí odborníci dlouhodobě označují jako závadné a zdraví škodlivé.
Evropská komise proto navrhla, aby se již neobnovilo povolení používat tato aromata v potravinářství. Celkem se jedná o 8 druhů těchto látek, které odborníci označili jako problematické. A jak redakce Událostí247 ověřila na webu instituce, loni na jaře členské státy EU tento návrh schválily. V budoucnu si tak lidé výrobky s těmito přísadami ve všech členských státech EU, tedy i v Česku, již nekoupí.
Aroma bude z potravin mizet postupně
Nařízení vešlo v platnost loni, jeho reálné dopady však spotřebitelé a výrobci pocítí až později. Na to, aby producenti přestali do svých výrobků aroma přidávat, mají dost času. U potravin, kde se aroma přidává pro dochucení, jako jsou třeba polévky nebo chipsy, bude zákaz používání platit od léta 2026. U produktů, kde se aroma používá coby náhrada uzení, je pak lhůta ještě delší. V těchto případech může aroma v produktech být až do července 2029, jak redakce Událostí247 ověřila na webu Irského úřadu pro bezpečnost potravin.
Mnozí lidé nejspíš nyní namítají, že si EU zase vymyslela nějakou zbytečnost a akorát výrobcům potravin hází klacky pod nohy. V redakci Událostí247 ale máme za to, že pokud jde o zdraví, nic by se nemělo podceňovat. A tak když vědci dlouhodobě upozorňují na to, že aromata nejsou zdraví prospěšná, je jejich postupný zákaz podle nás správným krokem.
Kupujete si rádi potraviny s uzenou příchutí?


