Jedna z nejoblíbenějších pochoutek z Globusu je extrémně nebezpečná. Češi ji kupovali po kilech. Nikdo z nás ji ale nesmí jíst

Nákup potravin se v poslední době stává opravdu adrenalinovou záležitostí. Nikdy totiž nevíte, kdy si domů přinesete potravinu, kterou kontroly zakázaly.

i Zdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Nedávno jsme informovali například o tatarském bifteku značky Dobré maso, který vyrábí společnost Uzeniny Příbram. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v něm totiž našli fekální bakterii Escherichia coli. Tato bakterie přitom může způsobit zažívací potíže jako je průjem, zvracení a horečky.

Salát se prodával také v Globusu

Zbystřit byste měli v případě, že máte rádi nakládané ryby. Státní veterinární správa (SVS) totiž zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Skoro celá šarže, tedy 160 kusů tohoto výrobku, se však už prodala konečným spotřebitelům. Pokud byste měli tyto výrobky doma, určitě je nejezte.

Albert, Tesco a Košík: Nakoupili jste v zmíněných obchodech maso? Musíte ho okamžitě vyhodit, je velmi nebezpečné

iZdroj fotografie: Globus Holding / Creative Commons / CC-BY-SA
Globus nedávno stáhnul z prodeje závadnou pochoutku

O závadném výrobku Státní veterinární správa informovala na svém webu Bezpečnost potravin. Kromě podnikové prodejny výrobce mohli zákazníci uvedený salát koupit také v obchodním řetězci Globus, prodejně společnosti Ratio v Praze a ve firmě A. W. spol s.r.o., Loštice. Protože matjesový salát patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat.

Jak dlouho trvá, než se nákaza projeví?

Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě, tedy například ke grilování či vaření. Výrobci bylo nařízeno pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Říkáte si, co se stane, pokud jste už výše uvedený závadný výrobek snědli? Měli byste počítat s tím, že se vám může udělat pořádně špatně. Bakterie Listeria monocytogenes totiž mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza.

Oblíbená klobása z obchodu je doslova hazard se zdravím. Češi ji kupovali po kilech, je přitom extrémně nebezpečná

iZdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
Uvedený salát by lidé neměli konzumovat

Do lidského organismu se dostanou například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý člověk se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů, jak píše SVS na svém webu. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Listerie spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby 2-3 týdny, informujte svého lékaře.

Koupili jste si někdy závadnou potravinu v obchodě?

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články