Nákup potravin se v poslední době stává opravdu adrenalinovou záležitostí. Nikdy totiž nevíte, kdy si domů přinesete potravinu, kterou kontroly zakázaly.
Nedávno jsme informovali například o tatarském bifteku značky Dobré maso, který vyrábí společnost Uzeniny Příbram. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v něm totiž našli fekální bakterii Escherichia coli. Tato bakterie přitom může způsobit zažívací potíže jako je průjem, zvracení a horečky.
Salát se prodával také v Globusu
Zbystřit byste měli v případě, že máte rádi nakládané ryby. Státní veterinární správa (SVS) totiž zjistila v rámci svého dozoru přítomnost bakterie Listeria monocytogenes ve výrobku Matjesový salát s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s. r. o. Skoro celá šarže, tedy 160 kusů tohoto výrobku, se však už prodala konečným spotřebitelům. Pokud byste měli tyto výrobky doma, určitě je nejezte.
O závadném výrobku Státní veterinární správa informovala na svém webu Bezpečnost potravin. Kromě podnikové prodejny výrobce mohli zákazníci uvedený salát koupit také v obchodním řetězci Globus, prodejně společnosti Ratio v Praze a ve firmě A. W. spol s.r.o., Loštice. Protože matjesový salát patří mezi potraviny určené k přímé spotřebě, není potřeba jej před konzumací tepelně opracovat.
Jak dlouho trvá, než se nákaza projeví?
Riziko možného nakažení je u něj proto vyšší než u produktů určených k tepelné úpravě, tedy například ke grilování či vaření. Výrobci bylo nařízeno pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh. Říkáte si, co se stane, pokud jste už výše uvedený závadný výrobek snědli? Měli byste počítat s tím, že se vám může udělat pořádně špatně. Bakterie Listeria monocytogenes totiž mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza.
Do lidského organismu se dostanou například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý člověk se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů, jak píše SVS na svém webu. Nebezpečí však mohou tyto bakterie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Listerie spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Pokud zjistíte zdravotní potíže v rozmezí inkubační doby 2-3 týdny, informujte svého lékaře.