Konec čokolády v Česku: Bude nahrazena něčím jiným. Sladká pochoutka z obchodů nadobro zmizí

Čokoláda patří mezi oblíbené mlsání mnoha Čechů. Její cena ale v poslední době letí vzhůru. A výrobci hledají způsoby, co s tím.

i Zdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O tom, že kakao a z něj vyráběné produkty, například čokoláda, v poslední době astronomicky zdražují, psaly Událsosti247 již dříve. Cena kakaa na burze nedávno překročila hranici 12 tisíc dolarů za tunu, jak vyplývá z dat na webu Kurzy. A podle všeho se na lepší časy neblýská. Je tedy možné, že čokoláda bude v budoucnu nahrazena jiným typem sladkostí a oblíbené tabulky tradiční hnědé čokolády nadobro zmizí z obchodů.

Zdražování čokolády neustává

Za růstem ceny kakaa stojí mnoho faktorů. Tím hlavním jsou klimatické změny, především vlny veder a sucha, píše server Blesk. To má v kombinaci se škůdci za následek mimořádně špatnou úrodu, se kterou se aktuálně zemědělci potýkají. A ruku v ruce s nedostatkem této suroviny pak jde i zdražování výrobků, v nichž se kakao používá. Třeba čokolády.

Potravina, kterou má rád každý Čech, brzy nevídaně zdraží. Lidé už si začínají hromadně dělat zásoby

Jak uvádí web Novinky, již nyní cena čokolády stoupá. V dubnu se v Česku meziročně zdražila o 9,2 procenta a cena 100gramové tabulky této pochoutky se tak vyšplhala na průměrných 27 korun. Tento trend má podle všeho má pokračovat i nadále. A když se k tomu pak přidá i drahý cukr, jehož cena rovněž stoupá, může se z čokolády brzy stát luxusní zboží pro bohaté. Mnozí výrobci tak hledají alternativní způsoby, jak kakao či třeba cukr nahradit.

Menší balení i jiné složení

Osvědčeným trikem, jak neviditelně zdražit, je snížit velikost balení. A právě k tomuto kroku se mnozí uchylují. Jak dále uvádí web Novinky, v regálech obchodů se již objevují čokolády o hmotnosti 95 nebo 87,5 gramu. To však není jediný způsob, jak se producenti s drahým kakaem vypořádávají. Někteří čokoládovou hmotu nahrazují jinými složkami, třeba karamelem, dodává web iRozhlas.

iZdroj fotografie: Syced/ Creative Commons / CC-BY-SA
Čokoládu a čokoládové zákusky má v oblibě mnoho lidí

A pak jsou zde také snahy o to, jak originální recepturu čokolády úplně proměnit. Například švýcarští vědci aktuálně vyvíjí speciální čokoládu, k jejíž výrobě místo cukru používají rostlinný odpad, konkrétně dužinu a šťávu z kakaových bobů, píše web iDnes. Tato čokoláda má být údajně jak zdravější, tak šetrnější k životnímu prostředí. V budoucnu se tak může stát, že tradiční čokoláda, tak jak ji dnes dobře známe, z obchodů zkrátka zmizí.

Kupujete si často čokoládu? Napište nám, kolik aktuálně v Českých obchodech stojí

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články