V letních měsících se častěji vyskytují průjmová onemocnění. Může za to špatná hygiena, ale také nedostatečná úprava masa.
Na léto a prázdniny se těší snad každý. Kromě koupání a dovolených můžeme také do sytosti grilovat. Je však dobré dávat pozor na to, co kupujete. I když je maso zmražené, může totiž obsahovat nebezpečné bakterie, které způsobí onemocnění zvané salmonelóza. Takovou bakterii obsahuje i kuřecí maso z Ukrajiny. Psal o tom web Novinky. Jak vám dále popíšeme, konzumace jenom jediného sousta takového produktu je doslova ruská ruleta s vlastním zdravím.
Maso možná ještě máte doma
Státní zemědělská a potravinářská inspekce před několika dny odhalila dvě šarže zmrazeného kuřecího masa se salmonelou. Na svém webu uvedla, že závadná potravina pochází z Ukrajiny. Spotřebitele před konzumací tohoto masa důrazně varuje. Uvedené vzorky byly odebrány v rámci plánované mikrobiologické kontroly, a to v provozovnách JIP východočeská v Českých Budějovicích a Harrachově.
Konkrétně šlo o výrobek značky Qualiko KUŘE BEZ DROBŮ, HLUBOCE ZMRAZENÉ, třída jakosti A, datum minimální trvanlivosti: 18. 11. 2023 a 3. 2. 2024. „Inspektoři provozovatelům nařídili okamžité stažení předmětných šarží z tržní sítě. Zároveň důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nejedli,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce zjištění vložila také do evropského systému rychlého varování pro potraviny.
Nejčastěji bývá závadné kuřecí maso
„Ze salmonely mám docela hrůzu, moje 5letá dcera ji loni chytla ze zmrzliny a musela být několik dnů v nemocnici na kapačkách, protože měla neskutečné průjmy. Jenže jak člověk pozná, že je něco ve zmraženém mase,“ řekla Událostem247 Jarka Knoblochová z Tišnova. Jak na svém webu upozornila Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje, infekční průjmy patří k nejčastějším infekcím v letním období. Především u malých dětí, seniorů a osob oslabených jinými nemocemi, mohou mít závažný průběh s rychlou ztrátou tekutin.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno varovala také před konzumací výrobku Vepřová marinovaná krkovice Gurmán steak. Zákazníci si toto maso mohli zakoupit v prodejně potravin Albert v Ústí nad Labem, psaly Události247 v červnu. Laboratorní rozbor tohoto výrobku odhalil přítomnost nebezpečné bakterie Salmonella Typhimurium. Nákaza se však častěji projevuje u kuřecího masa. Tento druh bakterie nezlikviduje ani to, že má spotřebitel maso už nějakou dobu v mrazáku.